Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Washington akkor is segíti Kijevet, ha az erről szóló tervezet nem tud átjutni a kongresszuson


Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter az ukrán védelmi csoport ülésének házigazdájaként Ramsteinben
Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter az ukrán védelmi csoport ülésének házigazdájaként Ramsteinben

Lloyd Austin védelmi miniszter kedden azt ígérte, hogy az Egyesült Államok továbbra is támogatja Ukrajna Oroszország elleni háborús erőfeszítéseit, még akkor is, ha az Egyesült Államok Kongresszusán nem megy át a további fegyverzetküldés finanszírozása.

„Az Egyesült Államok nem hagyja, hogy Ukrajna elessen – mondta Austin az Európa és a világ minden tájáról érkező több mint ötven védelmi vezetőnek a németországi Ramstein légibázison. – Ez a koalíció nem hagyja, hogy Ukrajna elessen. A szabad világ nem hagyja, hogy Ukrajna elessen.”

A találkozóra egy héttel azután került sor, hogy amerikai védelmi tisztviselőknek sikerült találniuk háromszázmillió dollárnyi szerződéses megtakarítást egy új, Ukrajnának szánt katonai segélycsomag finanszírozására, amely a Pentagon készleteiből biztosít fegyvereket.

December óta ez az első fegyverrészlet, jóllehet Ukrajnában egyre súlyosabb a helyzet a harctéren.

Ehhez kapcsolódóan: Ukrán védelmi miniszter: Emberéletekbe kerül a nyugati katonai támogatások késlekedése

A talált pénz – amelyet a tisztviselők „egyszeri adagnak” neveztek – lehetővé teszi a védelmi minisztériumnak, hogy az elnöki lehívóhatóság (PDA) segítségével fegyvereket és felszereléseket vonjon ki a Pentagon készleteiből, és gyorsan Ukrajnába küldje őket. A pénzeszközöket ezután cseretermékek vásárlására használják fel, hogy biztosítsák az amerikai hadsereg harci és honvédelmi készültségét.

Az Egyesült Államok vezetői az elmúlt három hónapban azt bizonygatták, hogy nem tudnak több fegyvert levenni a polcról, mert elfogyott a pénz a készletek újbóli feltöltésére. A kongresszus hónapok óta patthelyzetben van az új, 95 milliárd dolláros kiegészítő törvénytervezetet illetően, amely mintegy hatvanmilliárd dollárnyi segélyt tartalmaz Ukrajnának.

Az amerikai tisztviselők fenntartják, hogy a csomag kétpárti támogatást élvez, ám több republikánus ellenzi. Mike Johnson képviselőházi elnök nem volt hajlandó szavazásra bocsátani at erről szóló törvényjavaslatot.

Az ukrán katonák kiképzésének finanszírozása is veszélyben van. Az amerikai hadsereg németországi székhelyű európai és afrikai regionális parancsnoksága ebben a pénzügyi évben már több mint ötszázmillió dollárt költött alapköltségvetéséből a kiképzésre, és júniusra várhatóan elfogy a pénze – közölték amerikai tisztségviselők.

A parancsnokság körülbelül kétmilliárd dollárt fordított a kiképzésre a tavaly szeptember 30-án véget érő pénzügyi évben. A pénzt a kongresszus által jóváhagyott kiegészítő finanszírozásból teremtették elő. Az Egyesült Államok eddig mintegy 19.000 ukrán katonát képzett ki, többségüket a hadsereg németországi támaszpontjain. Összességében a nemzetközi koalíció több mint 129.000 ukránt képezett ki a világ több mint száz különböző pontján.

A kiképzés kissé lelassult, az Egyesült Államok ugyanis az ukrán katonák újabb nagy csoportjának érkezésére vár. Az ütemezés nehéz, mert Ukrajnának gyakran a harctérről kell kivonnia embereket, hogy kiképzésre küldje őket.

Amerikai tisztviselők nyilvánosan reményüket fejezték ki, hogy a törvényhozók hamarosan intézkednek a kiegészítő törvényjavaslat jóváhagyásáról, mert nehezen találnak más módot Ukrajna megsegítésére.

Védelmi tisztviselők továbbra is arra figyelmeztetnek, hogy Ukrajna hátránya változatlanul jelentős Oroszországgal szemben a harctéren, és megjegyzik: az ukrán csapatok folyamatosan arról számolnak be, hogy spórolniuk kell a lőszerekkel, sőt kifogynak.

Austin azt mondta, hogy Oroszország „elképesztően nagy árat” fizet a háborúért, és megismételte a becsléseket, amelyek szerint legalább 315.000 orosz katona vesztette életét vagy sebesült meg a háborúban, amely Moszkvának eddig mintegy 211 milliárd dollárjába került.

„Az ukrán katonák kemény körülményekkel és nehéz harcokkal néznek szembe, az ukrán civilek pedig állandóan orosz rakéták és iráni drónok támadásától szenvednek – mondta Austin. – Ukrajna azonban nem hátrál meg. És az Egyesült Államok sem.”

Borrell: A befagyasztott orosz eszközöket fordítsák fegyverek vásárlására Ukrajnának

Josep Borrell, az Európai Unió külpolitikai főképviselője kedden azt mondta: javasolni fogja, hogy az EU az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó bevételek kilencven százalékát fordítsa fegyvervásárlásra Ukrajnának az Európai Békekereten keresztül.

Az EU vezető diplomatája Brüsszelben újságíróknak azt mondta: azt is javasolni fogja, hogy a fennmaradó tíz százalékot az EU költségvetésébe utalják át, és költsék az ukrán védelmi ipar kapacitásának növelésére.

Közölte, hogy a javaslatot szerdán, az uniós vezetők csütörtöki és pénteki csúcstalálkozója előtt nyújtja be a tagállamoknak.

Egy magas rangú EU-tisztviselő múlt héten azt mondta, hogy az Európai Unióban befagyasztott orosz eszközök 2027-ig 15 és 20 milliárd euró közötti adózott nyereséget termelnek a globális kamatok függvényében.

A Nyugaton immobilizált orosz eszközök mintegy hetven százalékát a belga Euroclear központi értéktárban tartják – ez 190 milliárd euró értékű különböző orosz jegybanki értékpapírt és készpénzt jelent.

Borrell hangsúlyozta, hogy a javaslat szerint az Európában visszatartott eszközökből származó nyereséget használnák fel, nem magukat az eszközöket. Azt mondta, hogy ez évente mintegy hárommilliárd eurót eredményezhet.

„A konkrét javaslatot holnap terjesztjük elő – mondta. – Erről a tagállamoknak kell megegyezniük.”

Készült az AP és a Reuters beszámolóinak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG