Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az amerikaiak alig több mint fele szerint kell az orosz kivonulásig támogatni Ukrajnát


Emberek sétálnak az Egyesült Államok Capitoliumának épülete előtt Washingtonban 2022. június 9-én
Emberek sétálnak az Egyesült Államok Capitoliumának épülete előtt Washingtonban 2022. június 9-én

Az ukrajnai háború fél éve után az amerikaiak csekély többsége ért egyet azzal, hogy az Egyesült Államoknak továbbra is támogatnia kell Kijevet, amíg Oroszország ki nem vonja teljes haderejét – derül ki a Reuters/Ipsos szerdán közzétett közvélemény-kutatásából.

A felmérés alapján az amerikaiak továbbra is támogatják Joe Biden elnök Ukrajna-politikáját, annak ellenére hogy az elmúlt hónapokban a gazdasági félelmek és a belpolitikai fejlemények voltak a főbb témák az amerikai sajtóban.

A Biden-kormányzat több körben jelentős méretű katonai segítséget, fegyvereket és lőszert adott Ukrajnának már eddig is, és várhatóan hamarosan bejelent egy újabb, mintegy hárommilliárd dolláros biztonsági segélycsomagot – mondta egy amerikai tisztviselő szerdán, amikor Ukrajna a függetlenség napját ünnepli.

Volodimir Zelenszkij elnök megfogadta, hogy visszafoglalja a február 24-i invázió után orosz kézre került területeket és a 2014-ben annektált Krímet.

Az amerikai online közvélemény-kutatás a múlt héten készült, 1005 ember kérdeztek meg. 53 százalékuk egyetértett azzal, hogy Ukrajnát addig kell támogatni, amíg az összes orosz csapatot ki nem vonják a Kijev által követelt területekről. A válaszadóknak mindössze 18 százaléka mondta, hogy ellenzi Ukrajna támogatását.

Mindkét politikai oldalhoz tartozó válaszadók támogatták az Ukrajnának nyújtott segítséget, bár a demokrata szavazók nagyobb mértékben: 66 százalékuk támogatta, míg a republikánusok 51 százaléka.

Szűk többség, 51 százalék támogatta azt is, hogy fegyvert, például puskákat és páncéltörőket biztosítsanak az ukrán hadseregnek, a válaszadók 22 százaléka ellenezte.

Korábbi felmérések szerint az amerikaiak nagyobb arányban támogatták a fegyverek biztosítását Ukrajnának, de közvetlenül összehasonlítható felmérés nem áll rendelkezésre.

A korábbi közvélemény-kutatásokkal összhangban a válaszadók – bármelyik politikai oldalon is álljanak – kevéssé támogatták az amerikai csapatok Ukrajnába küldését. Csak 26 százalékuk mondta, hogy támogatja az ilyen beavatkozást, de 43 százalékuk egyetértett azzal, hogy amerikai csapatokat küldjenek az Ukrajnával szomszédos NATO-országokba, amelyek nem állnak háborúban Oroszországgal.

A felmérés hibahatára plusz-mínusz 3,8 százalékpont.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG