Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az ausztrál kormány is magyarázkodásra kényszerült Đoković miatt


Novak Đoković sajtótájékoztatón Belgrádban 2017. július 26-án
Novak Đoković sajtótájékoztatón Belgrádban 2017. július 26-án

Nem mutatott be oltási igazolást, mégis pályára léphet Ausztráliában Novak Đoković, a világranglista első helyén álló teniszező. Egyelőre nem világos, milyen okból kapott orvosi felmentést az oltás alól. Az ausztrál kormány azt mondja, nincs szó kivételezésről.

Novak Đoković január 4-én jelentette be, hogy különengedéllyel elindulhat a január 17-én kezdődő ausztrál nyílt teniszbajnokságon. A bejelentés azért is meglepő, mert az Australian Openen minden résztvevőtől elvárják, hogy be legyen oltva a koronavírus ellen, Đoković azonban egyelőre nem hozta nyilvánosságra, kapott-e oltást. Elmondása szerint ez személyes adat, amelyet nem árul el a nyilvánosságnak.

Állítják, nem volt kivételezés

Ennek ellenére a világranglista első helyén álló teniszező orvosi mentességet kapott, így nem kell oltási igazolást bemutatnia ahhoz, hogy részt vegyen az eseményen. Ennek a jogosságát azonban sokan megkérdőjelezték, mivel nem tudni, Đokovićnak van-e bármilyen egészségügyi oka a mentességre. Néhány megengedett ok, amiért bárki oltási mentességet kérhet: akut súlyos egészségügyi állapot, egy korábbi Covid–19-vakcinaadag súlyos mellékhatása vagy a Covid–19-fertőzés bizonyítéka az előző hat hónapon belül. Đoković 2020-ban pozitív lett koronavírusra, ez azonban önmagában nem mentesít az oltási kötelezettség alól.

Craig Tiley, az Australian Open versenyigazgatója megvédte a szerinte „teljesen legitim kérelmet és eljárást”, és ragaszkodott ahhoz, hogy Đokovićot nem érte különleges bánásmód. Orvosi mentességet mindössze 26, a tenisz-Grand Slam-versennyel kapcsolatban álló személy kért, és Tiley szerint csak egy maroknyi, becslések szerint körülbelül öt ember kapta meg. Tiley megjegyezte, hasznos lenne, Đoković megmagyarázná mentessége okát a melbourne-i közönségnek, amely még mindig nem tette túl magát a járvány csúcspontján elrendelt, hónapokig tartó lezárásokon és súlyos utazási korlátozásokon.

„Arra bátorítanám, hogy beszéljen erről a közösséggel – mondta Tiley. – Nagyon nehéz időszakon mentünk keresztül az elmúlt két évben.” Jaala Pulford, Victoria állam megbízott sportminisztere szerint „senki sem részesül vagy fog részesülni különleges bánásmódban amiatt, hogy ki ő vagy mit ért el szakmailag”.

Megérkezett, de fennakadás volt a beutazásakor

Scott Morrison ausztrál miniszterelnök azt mondta, amikor Đokovićról kérdezték, hogy még nem biztos, hogy a sportoló valóban pályára léphet, mert a mentességi igazolást érkezéskor még felül kell vizsgálni.

„Ha a bizonyítékok nem elégségesek, akkor nem fognak a hatóságok másképp bánni vele, mint bárki mással, és a következő repülővel hazautazik” – mondta. Hozzátette, hogy az elmúlt években számos olyan eset volt, amikor az embereknek megfelelő bizonyítékokkal kellett alátámasztaniuk az orvosi mentességre vonatkozó igényüket, „tehát a körülmény nem egyedi”.

A melbourne-i The Age című napilap arról számolt be, hogy Đoković helyi idő szerint éjfél előtt landolt a Tullamarine repülőtéren, de a beutazása késett, mert hiba csúszott a vízumkérelmébe. A lap szerint nem elképzelhetetlen, hogy a 34 éves Đoković, aki 2021-ben egy győzelemmel maradt le a naptári éves Grand Slam-győzelemről, amikor a US Open döntőjét elveszítette Danyiil Medvegyev ellen, ismét megfertőződhetett.

Készült az AP tudósításának a felhasználásával.
XS
SM
MD
LG