Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Elszabadult az omikron, de van, ahol még a delta-variánssal küzdenek


Az omikron-koronavírus-változat terjedése miatt több repülőjáratot törölni kellett karácsony este (december 24.: Queens, New York City)
Az omikron-koronavírus-változat terjedése miatt több repülőjáratot törölni kellett karácsony este (december 24.: Queens, New York City)

A Reuters szerdai adatai szerint a globális Covid–19-fertőzések rekordot döntöttek az elmúlt hét napban, mivel elszabadult az omikron-változat. December 22–28. között naponta átlagosan csaknem kilencszázezer esetet észleltek világszerte.

Az elmúlt 24 órában több országban, köztük az Egyesült Államokban, Ausztráliában és számos európai országban új rekordot döntött a koronavírus-fertőzések száma. Csaknem két évvel az első vuhani járvány után a rendszeresen mutálódó koronavírus még mindig pusztít, számos kormányt arra kényszerítve, hogy újragondolja a karantén- és tesztelési szabályokat.

Új rekordok az omikron miatt

Bár a tanulmányok szerint az omikron-változat kevésbé halálos, mint néhány elődje, a pozitív tesztek óriási száma miatt egyes országok kórházai mégis túlterheltté válthatnak, miközben a karanténra kényszerülő dolgozók miatt a vállalkozások nehezen tudják folytatni a tevékenységüket.

Franciaországban, Nagy-Britanniában, Olaszországban, Spanyolországban, Portugáliában, Görögországban, Cipruson és Máltán kedden rekordszámú új esetet regisztráltak, míg az Egyesült Államokban a Reuters szerdai összesítése szerint a napi átlagos Covid–19-es esetek száma az elmúlt hét napban 258 312-re emelkedett. Az előző csúcsot az idén január elején regisztrált 250 141-es szám jelentette.

A vírus új variánsa elsősorban az oltatlanokra jelent veszélyt. Boris Johnson brit miniszterelnök szerdán azt mondta, hogy az intenzív osztályra kerülő betegek kilencven százaléka nem kapott emlékeztető oltást. „Az omikron-változat továbbra is valódi problémákat okoz, egyre több esetet látunk a kórházakban, de nyilvánvalóan enyhébb, mint a delta-változat” – mondta Johnson.

Munkaerőhiányt okoz a karantén

A napi új fertőzések száma Ausztráliában szerdán közel 18 300-ra emelkedett, ami túlszárnyalta az egy nappal korábban elért, 11 300 körüli pandémiás csúcsot. Scott Morrison ausztrál miniszterelnök azt mondta, hogy országának sebességváltásra van szüksége, miután kimerülőben vannak tesztelési kapacitásai. Hasonló helyzet alakult ki többek között Spanyolországban, ahol a madridi regionális kormány által biztosított ingyenes Covid–19-tesztkészletek iránti kereslet messze meghaladta a keresletet, és hosszú sorok alakultak ki a gyógyszertárak előtt.

A gazdaságban a legnagyobb problémákat most az okozza, hogy rengeteg dolgozó kényszerül önelszigetelésre, mert kapcsolatba került egy koronavírusos beteggel, tesztelni viszont nem tudja magát. „Nem engedhetjük meg, hogy mindenkit csak azért kivonjanak a forgalomból, mert történetesen egy adott helyen tartózkodott egy adott időpontban” – mondta az ausztrál miniszterelnök újságíróknak.

A karantén okozta munkaerőhiány miatt Olaszország szerdán várhatóan enyhíteni fogja a karanténszabályok egy részét, mivel attól tartanak, hogy az ország hamarosan leáll, annyira sok embernek kell védekezésképpen elszigetelnie magát. Olaszországban december 28-án az esetek száma az egy nappal korábbihoz képest megduplázódott, és 78 313-ra emelkedett.

Kína: 13 millióan vannak karanténban

Kína egyelőre nem engedett a járványkitörésekkel szembeni zéró tolerancia politikájából. Emiatt jelenleg 13 millió embert tartanak szigorú zárlat alatt már hetedik napja Hszian városában, ahol új Covid-fertőzéseket észleltek. „Csak haza akarok menni” – mondta egy 32 éves szerelő, aki a múlt héten üzleti úton volt Hszianban, amikor a várost gyakorlatilag elzárták a külvilágtól. Kínában a hivatalos szervek szerint még nem jelent meg az omikron, egy korábbi mutáció terjed.

Bár világszerte az omikron terjed a leggyorsabban, számos ország még mindig a korábbi delta-változattal küzd, köztük Lengyelország, amely szerdán 794, Covidhoz kapcsolódó halálesetet jelentett – ez a legmagasabb szám a világjárvány negyedik hullámában. Waldemar Kraska egészségügyiminiszter-helyettes elmondta, hogy az elhunytak több mint 75 százaléka nem volt beoltva.

Enyhébb lefolyású lehet az omikron-variáns okozta fertőzés

A Nagy-Britanniából, Dél-Afrikából és Dániából származó korai adatok arra utalnak, hogy az omikron-variáns esetében kisebb a kórházi kezelés kockázata a delta-változathoz képest – közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb járványügyi jelentésében. A jelentés szerint azonban további adatokra van szükség annak megértéséhez, hogy a betegség súlyosságát hogyan befolyásolhatja az oltás, illetve a korábbi fertőzés.

Az esetek megugrása egybeesik az újévi ünnepekkel, amelyek általában a bulik és utazások időszaka. Néhány országban, például Olaszországban lemondták a nyilvános ünnepségeket, míg Japánban a hatóságok arra szólították fel a lakosokat, hogy az év végi összejöveteleket tartsák szűk körben.

„A legnagyobb kockázatot az jelenti, ha olyan emberekkel találkozunk, akik nem tesznek megfelelő intézkedéseket a fertőzés megelőzésére” – mondta Norio Ohmagari, a betegségellenőrzési és -megelőzési központ igazgatója, a tokiói fővárosi kormány egyik vezető egészségügyi tanácsadója.

XS
SM
MD
LG