Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az oltatlanokra tett megjegyzése miatt támadják Macront


Emmanuel Macron francia elnök
Emmanuel Macron francia elnök

Sokakat felháborított, hogy Emmanuel Macron francia elnök vulgáris kifejezéssel illette az oltást megtagadókat és a kormány oltási stratégiáját bírálókat. A parlamenti képviselők most a kocsmai megjegyzésre hivatkozva függesztették fel a vitát a járványstratégiáról.

Macron a Le Parisien című francia napilap kedd este megjelent interjújában a francia emmerder szót használta, amely a francia szar szóból ered, és azt jelenti, hogy felbosszantani, piszkálni. Az elnök akkor tette a megjegyzést, amikor a törvényhozók hevesen vitatkoznak az új intézkedésekről, amelyek csak a beoltottak számára tennék lehetővé a szabadidős tevékenységeket, például az éttermek látogatását.

„Tényleg fel akarom idegesíteni az oltatlanokat. És így is fogunk tenni, a legvégsőkig. Ez a stratégia” – idézte a Le Parisien a francia államfőt.

Kötelező oltásról vitatkoznak

A fogalmazás tovább nehezítette a kormány által tervezett új oltási törvény amúgy is nehézkes parlamenti elfogadását. A törvényhozók szerda kora reggelig vitáztak, mielőtt a Macron megjegyzései miatti felháborodás következtében ismét felfüggesztették. A kormány által javasolt intézkedés szerint csak oltási igazolvánnyal lennének látogathatók az éttermek, a mozik, a színházak, a múzeumok és a sportcsarnokok. Az igazolványt a belföldi vonatokon és buszokon is kötelezővé tennék.

Macron egészségügyi minisztere, Olivier Veran a parlamentben igyekezett megvédeni az elnök szóhasználatát, ami ellen hangosan tiltakoztak az ellenzéki képviselők. Veran szerint Macron interjúja azt bizonyította, hogy „mindenekelőtt a lakosság védelmére törekszik”. Kritikusai viszont azzal vádolták, hogy elnökhöz méltatlanul viselkedik, és hogy az oltatlanok elleni uszítással próbálja megnyerni a többség támogatását. Franciaországban a felnőttek 77 százaléka már legalább két koronavírus elleni oltást kapott.

Nem akarnak lezárásokat a választás előtt

A szélsőjobboldali elnökjelölt Marine Le Pen, aki ellenezte az oltási passzus javaslatát, azt mondta, hogy az elnök „háborút akar vívni a franciák egy része ellen”. Egy másik szélsőjobboldali jelölt, Eric Zemmour kegyetlenséggel vádolta Macront. A szélsőbaloldali Jean-Luc Melenchon elnökjelölt pedig azt kérdezte: „Vajon az elnök tisztában van azzal, miket mond?”

Franciaország kedden rekordot döntő, napi 271 686 vírusos megbetegedést jelentett, elsősorban az omikron-variáns terjedése miatt. A megbetegedések és a fertőzötteknek előírt karantén munkaerőhiányt és fennakadásokat okoz a kórházi ellátásban, a közlekedésben és az oktatásban is.

Macron kormánya igyekszik elkerülni egy újabb, gazdaságilag káros zárlatot, amely árthatna újraválasztási kilátásainak. A miniszterek ehelyett megpróbálják felgyorsítani az oltási kampányt, remélve, hogy ez elég lesz a kórházak tehermentesítéséhez. Franciaországban több mint húszezer embert ápolnak kórházban Covid–19-vírussal, a szám hetek óta folyamatosan emelkedik, de nem olyan meredeken, mint az ország fertőzési rátája. A Covid–19-betegek töltik ki Franciaország intenzív osztályainak több mint 72 százalékát. Az intenzív osztályokon fekvő vírusos betegek többsége nincs beoltva koronavírus ellen.

XS
SM
MD
LG