Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az eddigi legnagyobb fogolycserét jelentette be Ukrajna


Ukrán katonák távoznak az Azovstal acélgyárból Mariupolban az orosz ostrom után
Ukrán katonák távoznak az Azovstal acélgyárból Mariupolban az orosz ostrom után

Ukrajna 215 katonája elengedését jelentette be, köztük azokét a harcosokét, akik a mariupoli Azovstal acélmű védelmét irányították, cserébe 55 orosz fogolyért. A fogolycsere több szakaszban és különböző helyszíneken zajlott.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szeptember 21-i éjszakai beszédében jelentette be a foglyok szabadon bocsátását.

Zelenszkij azt mondta, hogy öt katonai parancsnokot, köztük az Azovstal védelmének irányítóit egy jól előkészített és Recep Tayyip Erdoğan török elnökkel egyeztetett művelet keretében Törökországba vitték.

Az elengedett foglyok „teljes biztonságban és kényelmes körülmények között” Törökországban maradnak a háború végéig – tette hozzá Zelenszkij.

Ukrán képviselő az orosz foglyok között

Az Oroszországnak átadott 55 fogoly között van Viktor Medvedcsuk volt ukrán törvényhozó, Vlagyimir Putyin orosz elnök szövetségese is – közölte Zelenszkij. Medvedcsukot 2021 májusa óta tartották házi őrizetben hazaárulás és a terrorizmus finanszírozásának vádjával.

Zelenszkij már korábban javasolta Medvedcsuk kicserélését az oroszok által őrzött hadifoglyokra.

Ez a legnagyobb fogolycsere a két fél között a februári orosz invázió óta.

215 embert sikerült kiszabadítanunk” – mondta az ukrán elnöki hivatal vezetője, Andrij Jermak az ukrán televízióban. Azt is közölte, hogy közülük 108-an az Azov ezred harcosai voltak.

Jermak elmondta, hogy a fogolycsere több szakaszban és különböző helyszíneken zajlott.

Törökország mellett Szaúd-Arábiába is vittek foglyokat

Tíz hadifogoly, köztük öt brit és két amerikai, akiket már korábban Szaúd-Arábiába szállítottak Oroszországból, szintén a csere része volt – közölte Zelenszkij.

Erdoğan szeptember 19-én azt mondta a PBS amerikai műsorszolgáltatónak, hogy Oroszország és Ukrajna megegyezett kétszáz fogoly kicseréléséről, de részleteket nem közölt.

Mariupol, az Azovi-tenger partján fekvő délkelet-ukrajnai kikötőváros hetekig ellenállt a könyörtelen orosz bombázásoknak, az ellenállás harcosai és néhány civil az Azovstal acélgyár föld alatti alagúthálózatában húzódtak meg.

Az ukrán erők, köztük az Azov ezred tagjai májusban azzal vetettek véget a hetek óta tartó ostromnak, hogy beleegyeztek a megadásba.

Egy orosz átvilágítótábor megdöbbentő körülményeiről számolt be egy ukrán katona felesége
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:54 0:00

Mintegy 2500 harcost ejtettek fogságba az orosz erők, miután az ellenállás feladására szólították fel őket. Közülük néhányan részesei voltak egy júniusi fogolycserének. Az akkor kiszabadult 144 emberből 95 az Azovstal védője volt.

Az Azov ezred önkéntes zászlóalj volt, létezése vitákat váltott ki, miután szélsőjobboldali szereplőkkel ápolt kapcsolatot.

A kelet-ukrajnai donyecki terület egyik, a Kreml által támogatott szeparatisták irányítása alatt álló területén egy börtönkomplexum elleni támadásban júliusban a hírek szerint több tucat ukrán hadifogoly halt meg, köztük az Azov ezred tagjai.

Készült az AFP beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG