Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az Egyesült Államok bejelentette az újabb orosz szankciók első körét


Joe Biden a washingtoni Fehér Házban 2022. február 22-én
Joe Biden a washingtoni Fehér Házban 2022. február 22-én

Az amerikai elnök bejelentette az Oroszországgal szembeni újabb szankciók első körét Ukrajna szuverenitásának és területi egységének megsértése miatt.

Joe Biden a nemzethez intézett beszédében kijelentette, hogy a világ egy orosz invázió kezdetének a szemtanúja. A két kelet-ukrajnai szakadár régió, Donyeck és Luhanszk elismerését a „nemzetközi jog égbekiáltó megsértésének” nevezte, és határozott választ sürgetett a nemzetközi közösség részéről.

„Mégis mit képzel (Vlagyimir) Putyin, ki hatalmazta fel arra, hogy új ’országokat’ kiáltson ki a szomszédaihoz tartozó területeken?” – tette fel a kérdést.

Tájékoztatása szerint az Egyesült Államok orosz pénzintézeteket, a VEB-et és a Promszvjazbankot, illetve az ország elitjének egyes tagjait és rokonaikat veszi most célba. Emellett korlátozzák az orosz kormány hozzáférését a nyugati pénzpiacokhoz, valamint fellépnek az Északi Áramlat-2 gázvezeték működésbe lépésének megakadályozása érdekében.

„És ha Oroszország folytatja az inváziót, akkor készen állunk további szankciókra is” – fogalmazott.

Joe Biden elismerte, hogy a bejelentett korlátozások az üzemanyagárak emelkedéséhez vezethetnek az Egyesült Államokban is, azonban ígéretet tett rá, hogy csillapítani fogják ennek terheit az átlagos anyagi helyzetű családok számára.

„A szabadság védelmének nekünk is meg kell fizetnünk az árát itthon, erről nyíltan kell beszélni. De mindent megteszek annak biztosítása érdekében, hogy a szankcióink az orosz gazdaságnak ártsanak, ne a miénknek” – mondta.

Végül pedig kiemelte, hogy Washington folytatni fogja Ukrajna védelmi jellegű támogatását, illetve az Európában állomásozó amerikai erők egy részét átvezénylik a balti országokba.

„Hadd legyek egyértelmű: ezek teljes mértékben defenzív lépések a részünkről, nem áll szándékunkban háborúzni Oroszországgal. Mindazonáltal félreérthetetlen üzenetet akarunk küldeni, miszerint az Egyesült Államok a szövetségeseivel együtt a NATO területének minden egyes négyzetcentiméterét meg fogja védeni” – figyelmeztetett.

Az EU is lépett

Nem sokkal ezt megelőzően az Európai Unió tagállamai is bejelentették a megállapodást az újabb szankciókról, amelyeket hamarosan véglegesíteni fognak. A közösség büntetőintézkedéseket léptet életbe a jogellenes cselekedetekben érintett vállalatok és személyek ellen a védelmi, a pénzügyi és a bankszektorban, így az orosz katonai apparátust finanszírozó, Ukrajna destabilizációjához hozzájáruló pénzintézetek ellen is.

Emellett megtiltják, hogy európai uniós befektetők orosz államkötvényekkel kereskedjenek, valamint teljesen ellehetetlenítik a kereskedelmet a két szakadár régióval, Donyeckkel és Luhanszkkal.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke leszögezte: szükség esetén készek szigorítani is a szankciókat, amennyiben Moszkva tovább eszkalálja a válságot.

Készült a Guardian és a Politico tudósításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG