Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az EU megállapodott az újabb szankciókról Oroszországgal szemben


Tüntetés a kijevi orosz nagykövetség közelében 2022. február 22-én.
Tüntetés a kijevi orosz nagykövetség közelében 2022. február 22-én.

Az Európai Unió tagállamai megállapodtak az újabb, Oroszország elleni szankciókról: egyebek mellett feketelistára helyeznek számos szervezetet és törvényhozót, illetve korlátozzák az ország hozzáférését a közösség tőke- és pénzpiacaihoz, szolgáltatásaihoz.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke leszögezte, hogy egyedül Moszkva felelős az ukrajnai helyzet elmérgesedéséért. Törvénytelennek és elfogadhatatlannak nevezte Oroszország agresszióját, a két szakadár kelet-ukrajnai tartomány függetlenségének elismerését, valamint azt, hogy Moszkva katonákat küld a térségbe.

Mint mondta, erre válaszul az EU büntetőintézkedéseket léptet életbe a jogellenes cselekedetekben érintett vállalatok és személyek, az orosz katonai apparátust finanszírozó, Ukrajna destabilizációjához hozzájáruló bankok ellen. Emellett megtiltják, hogy európai uniós befektetők orosz államkötvényekkel kereskedjenek, valamint teljesen ellehetetlenítik a kereskedelmet a két szakadár régióval, Donyeckkel és Luhanszkkal, kizárva őket az Ukrajnával kötött szabadkereskedelmi egyezményből.

„A lehető legjobban megnehezítjük, hogy a Kreml folytassa agresszív fellépését” – fogalmazott a brüsszeli testület vezetője, hozzátéve, hogy a közösség szükség esetén kész szigorítani is a szankciókat, amennyiben Moszkva tovább eszkalálja a válságot.

Tájékoztatása szerint az Európai Unió tagállamai „politikai megállapodásra” jutottak a korlátozásokról, amelyeket most a lehető leghamarabb véglegesítenek. Diplomáciai források szerint ez már a következő napokban vagy akár órákban megtörténhet.

Ekkor hozzák majd nyilvánosságra a szankciós listát és az egyéb részleteket is. Sajtóhírek szerint azonban vagyonbefagyasztást és beutazási tilalmat rendeltek el többek között az orosz parlament alsóházának mindazon képviselői ellen, akik megszavazták a kelet-ukrajnai „népköztársaságok” függetlenségének elismerését.

Putyin nincs a listán

Az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője ugyanakkor arról számolt be, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nem került be a büntetőintézkedéssel sújtottak jegyzékébe.

„A tagállamok által egyhangúlag jóváhagyott szankciós csomag fájni fog Oroszországnak, nagyon fog fájni” – mondta Josep Borrell a Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszterrel közös sajtótájékoztatóján.

Majd közölte, hogy huszonhét magánszemélyt és szervezetet vettek célba Ukrajna területi egységének, szuverenitásának és függetlenségének aláásásában játszott szerepük miatt, egyebek mellett a védelmi, a pénzügyi és a bankszektorban.

„Az orosz államnak és kormánynak a tőke- és pénzpiacainkhoz, szolgáltatásainkhoz való hozzáférését célozzuk” – tette hozzá, s egyben üdvözölte, hogy a német kormány felfüggesztette az Északi Áramlat-2 gázvezeték üzembe helyezését.

Brüsszeli diplomáciai körökben voltak bizonyos félelmek, hogy a magyar kormány meg fogja fúrni a közös fellépést, ahogy az korábban több más ügyben tapasztalható volt, azonban erre nem került sor.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG