Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az Egyesült Államok és Mexikó határa a világ leggyilkosabb szárazföldi migrációs útvonala


Az Egyesült Államok és Mexikó közötti határ a világ leggyilkosabb szárazföldi migrációs útvonala az ENSZ migrációs ügynökségének kedden közzétett adatai szerint. Több százan vesztették itt életüket, amikor megkísérelték a veszélyes átkelést a sivatagon.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) tavaly 686 halálesetet és eltűnést dokumentált a határ mentén a bevándorlók körében, de a tényleges szám valószínűleg ennél magasabb, az összesítésből ugyanis hiányoznak a texasi határ menti halottkémi iroda és a mexikói kutató-mentő ügynökség adatai.

A hatalmas sivatagokban, kanyonokban és kaktuszokkal teletűzdelt dombokon a bevándorlók nyáron a hőguta, télen a kihűlés áldozatává válnak – közölték amerikai határőrök. Vannak holttestek, amelyeket soha nem találnak meg.

Paul Dillon, az IOM szóvivője azt mondja, hogy a rögzített adatok „a rendelkezésre álló legalacsonyabb becslést” mutatják.

„A riasztó számok súlyosan emlékeztetnek arra, hogy határozott fellépésre van szükség a szabályos legális migrációs útvonalak megteremtése érdekében” – mondta Genfben újságíróknak.

Ehhez kapcsolódóan: Szigorúbb határvédelmi intézkedésekről állapodott meg az Egyesült Államok Mexikóval

Az IOM szerint a tavaly regisztrált halálesetek csaknem fele a Sonoran- és a Chihuahuan-sivatag átszeléséhez köthető.

Az IOM által dokumentált halálesetek és eltűnések száma a határ mentén az amerikai kontinensen tavaly regisztrált 1457 ilyen eset csaknem felét teszi ki.

Ehhez kapcsolódóan: Közép-ázsiai migránsok igyekeznek Mexikóba, hogy megvalósítsák az amerikai álmot

A karibi útvonal is sok áldozatot követel

„Az egyik legaggasztóbb tendencia, amelyet az IOM Amerikában tapasztalt, a karibi migrációs útvonalakon történő halálozások számának növekedése volt” – közölte Dillon.

Elmondta, hogy 2022-ben 350 halálesetet dokumentáltak, szemben a 2021-es 245-tel és a korábbi évek 170 alatti számával. A karibi migrációs útvonalakon a legtöbb áldozat a Dominikai Köztársaságból, Haitiből és Kubából indult útnak.

Ehhez kapcsolódóan: Újabb blokkolással hagyott fel a kormány, és még a bevándorlás hasznosságát is elismerte

Az IOM szerint a Darién régióban, a Panama és Kolumbia közötti dzsungelben található határátkelőhelyen tavaly 141 migráns halálát jegyezték fel.

„A terület távoli és veszélyes volta, valamint a bűnbandák jelenléte az útvonal mentén azt jelenti, hogy ez a szám aligha egyezik meg az elveszett életek tényleges számával” – mondta Dillon.

Panama múlt héten új intézkedéseket jelentett be, hogy megfékezze az átkelést a Darién régión keresztül, miután idén minden korábbi csúcsot megdöntött az ott átjutni kívánó migránsok száma.

Készült a Reuters beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG