Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szigorúbb határvédelmi intézkedésekről állapodott meg az Egyesült Államok Mexikóval


Menedékkérők az amerikai–mexikói határon, Tijuanában 2021. november 8-án
Menedékkérők az amerikai–mexikói határon, Tijuanában 2021. november 8-án

Az illegális határátlépéseket kívánják megakadályozni, miközben egyéb lehetőségeket nyitnak meg a migránsok előtt, mielőtt várhatóan megugrik az érkezők száma a járványellenes korlátozások jövő heti lejártával.

Liz Sherwood-Randall, az amerikai Fehér Ház belbiztonsági tanácsadója kedden Andrés Manuel López Obrador mexikói elnökkel és más vezető tisztségviselőkkel tárgyalt, amelynek során a felek ötpontos tervet fogadtak el.

A megegyezés értelmében Mexikó továbbra is befogadja azokat a venezuelai, haiti, kubai és nicaraguai bevándorlókat, akiket visszafordítanak az amerikai határon. Akár százezer olyan hondurasi, guatemalai és El Salvador-i állampolgár kaphat ott-tartózkodási és munkavállalási engedélyt, akiknek családtagjai vannak az Egyesült Államokban.

Bár 1951 mérföldnyi hosszú közös határa van az Egyesült Államokkal, Mexikó kimaradt azokból a friss intézkedésekből, amelyek részeként központokat állítanak fel több térségbeli országban – így elsőként Guatemalában és Kolumbiában –, ahol a migránsok kérelmezhetik a törvényes letelepedést az Egyesült Államokban, Kanadában vagy Spanyolországban.

A koronavírus-járvánnyal szembeni korlátozásokra hivatkozva eddig bevándorlók tízezreit fordították vissza az Egyesült Államok déli határán, de ezek csak május 11-ig hatályosak, így a határőrök az érkezők számának növekedésére készülnek. Ugyanakkor még a járványintézkedések ellenére is rekordszámú bevándorlót regisztráltak az amerikai–mexikói határon. Joe Biden elnök erre az illegális határátlépés megnehezítésével reagált, illetve új lehetőségek létrehozásával a veszélyes, gyakran halálos útvonalak alternatívájaként.

Mexikó támogatása döntő fontosságú bármiféle amerikai lépéshez a déli határon, különösképp, mivel a messziről, például Haitiről induló migránsok jelentős része gyalog vág keresztül Mexikón, és nem lehet őket könnyen hazatoloncolni.

Azzal, hogy Mexikó beállt az Egyesült Államok mellé, továbbá hogy kedden bejelentették 1500 amerikai katona telepítését a déli határra, a szakemberek úgy vélik, hogy képesek lehetnek kezelni a helyzetet a járványintézkedések feloldását követően.

Biden, aki előző héten bejelentette indulását a 2024-es elnökválasztáson, azt az üzenetet próbálja meg közvetíteni, hogy adminisztrációja jelentős erőfeszítéseket tesz a republikánus támadások forrásaként szolgáló illegális határátlépések számának csökkentése érdekében. Emellett azt is kívánja üzenni, hogy senki ne kísérelje meg illegálisan átlépni a határt.

A bejelentett lépéseket egyesek ugyanakkor Donald Trump előző elnök intézkedéseihez hasonlíthatják, amelyeket Joe Biden is számos alkalommal bírált.

Ehhez kapcsolódóan: Donald Trump négy évének öröksége

Az Egyesült Államok továbbra is el fogja utasítani az illegálisan érkező kubai, nicaraguai, venezuelai és haiti állampolgárokat. Mexikó közölte, hogy továbbra is kész akár havi harmincezer bevándorlót befogadni ebből a négy országból, akik az illegális határátlépések egyre nagyobb részéért felelősek.

A mexikói statisztikák szerint a Haitiről érkezők (18.860) alkotják az idén regisztrált menedékkérők legnagyobb csoportját, számuk magasabb négy hónap alatt, mint tavaly egész évben.

Eközben az Egyesült Államok is befogad havonta harmincezer embert két éven keresztül a négy országból, amennyiben törvényes úton érkeznek, és eleget tesznek a feltételeknek.

A kormány azt is tervezi, hogy még a határon ellenőrzi az érkezőket, és gyorsan kitoloncolja azokat, akik nem felelnek meg az elvárásoknak, valamint megbünteti a határt illegálisan átlépőket.

Emellett 1500, aktív szolgálatot ellátó katonát vezényelnek a határ régiójába kilencven napra a szárazföldi erők és a tengerészgyalogság állományából. Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter arról számolt be, hogy őket a Nemzeti Gárdából vagy a tartalékosok soraiból fogják pótolni ebben az időszakban. A határnál a Nemzeti Gárdának már jelenleg is 2500 tagja állomásozik, ők nem látnak el bűnüldözői feladatokat, jelenlétük inkább üzenetértékű.

Korábban Trump is katonákat vezényelt a Nemzeti Gárdán felül a határhoz a határőrség támogatására, amikor nagyszámú migráns érkezett oda.

Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház sajtótitkára bagatellizálni próbálta a hasonlóságokat a két kormányzat intézkedései között. „A védelmi minisztérium személyzete már csaknem két évtizede támogatja a vám- és határőrséget a határon” – mondta.

Ehhez kapcsolódóan: Joe Biden visszavonta a zöldkártyás bevándorlók beutazását tiltó rendeletet

Egyesek azonban a Demokrata Párton belül is ellenzik a döntést.

„Elfogadhatatlan a határ Biden-adminisztráció általi militarizálása. Már most is humanitárius válság van a nyugati féltekén, a katonák küldésével csak azt jelezzük, hogy a bevándorlók olyan fenyegetést jelentenek, amelyet nemzetünk hadseregének kellene kezelnie. Semmi nem áll távolabb az igazságtól” – jelentette ki Bob Menendez, a szenátus külügyi bizottságának elnöke.

A Pentagon kedden jóváhagyta a határok védelméért felelős belbiztonsági tárca kérelmét a katonák vezénylésére vonatkozóan.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG