Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az Egyesült Államok észt állampolgárt vádol azzal, hogy segítette az orosz katonai beszerzést


Andrei Ševljakov rajta volt az Egyesült Államok kereskedelmi minisztériumának tiltólistáján
Andrei Ševljakov rajta volt az Egyesült Államok kereskedelmi minisztériumának tiltólistáján

Az Egyesült Államok kormánya összeesküvés címén vádat emelt egy észt állampolgár ellen. Az ügy hátterében az áll, hogy az orosz kormány és hadsereg olyan amerikai gyártmányú elektronikai eszközökhöz jutott, amelyek veszélyeztetik Ukrajna és az Egyesült Államok állampolgárait.

Az Egyesült Államok New York-i keleti körzeti államügyészi hivatala április 5-én sajtóközleményben jelentette, hogy 18 pontban emelt vádat Andrei Ševljakov ellen.

A 45 éves férfi, akit március 28-án tartóztattak le Észtországban, szerepelt a tiltott importőrök amerikai listáján, és a vád szerint fedőcégeket és álneveket használt a korlátozások megkerülésére.

„Az alperes több mint egy évtizede vásárolt kényes elektronikai termékeket amerikai gyártóktól az orosz kormány nevében, kijátszva az Egyesült Államok exportellenőreit” – közölte Breon Peace ügyész.

Ševljakovot azzal vádolják, hogy amerikai gyártóktól elektronikai eszközöket, köztük radaralkatrészeket vásárolt orosz védelmi vállalkozók és kormányzati szervek megbízásából. A vádirat szerint Ševljakov oroszországi vevőkkel folytatott kommunikációjában kifejezetten „katonai” árukat említett.

Ševljakov állítólag „bonyolult logisztikai műveleteket” hajtott végre, gyakori csempészútjain szállította többedmagával az árut át az orosz határon. Az amerikai ügyészség szerint Ševljakov letartóztatásakor egy olyan, Észtországba tartó szállítmányt foglaltak le, amely 130 kilónyi rádióberendezést tartalmazott.

Ševljakovot azzal is megvádolták, hogy megpróbált beszerezni egy számítógépes betörésekhez kifejlesztett amerikai szoftvert.

Ha elítélik, húsz évig terjedő börtönt kaphat.

Amióta Oroszország 2022 februárjában elindította Ukrajna elleni teljes körű katonai invázióját, az Egyesült Államok és más országok exportellenőrzéseket vezettek be, hogy korlátozzák Oroszország hozzáférését a védelmi ipari komplexumát támogató technológiákhoz és egyéb erőforrásokhoz.

Ševljakov szerepelt az Egyesült Államok kereskedelmi minisztériumának listáján, amely azokat a magánszemélyeket és cégeket nevezte meg 2012-ben, amelyek engedély nélkül nem exportálhatnak árut az Egyesült Államokból.

XS
SM
MD
LG