Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az Egyesült Államok felfüggesztett egy Izraelnek szánt fegyverszállítmányt


Joe Biden és Benjámin Netanjáhú Tel-Avivban 2023. október 18-án
Joe Biden és Benjámin Netanjáhú Tel-Avivban 2023. október 18-án

Az amerikai kormány előző héten leállította több ezer bomba leszállítását a zsidó államnak a Gázai övezetben lévő Rafah ellen készülő offenzívára tekintettel – közölte egy magas rangú tisztségviselő.

A névtelenséget kérve nyilatkozó illetékes arról számolt be, hogy a szállítmány mintegy 1800 darab 900 kilogrammos és 1700 darab 225 kilogrammos bombából állt volna.

A felfüggesztési döntés oka e szerint, hogy Izrael „nem foglakozott érdemben” az Egyesült Államok aggályaival a rafahi civilek humanitárius szükségleteivel kapcsolatban.

A palesztin enklávé legdélibb részén található városban több mint egymillió ember keresett menedéket a harcok elől.

Ehhez kapcsolódóan: A rendőrség feloszlatta a palesztinbarát diáktüntetést Berlinben; Európa-szerte terjednek a tiltakozások

Az Egyesült Államok hagyományosan jelentős katonai támogatást nyújt Izraelnek, ami csak fokozódott a Hamász tavaly októberi, nagyjából ezerkétszáz emberéletet követelő terrortámadása óta.

Ezért a fegyverszállítmány felfüggesztése az eddigi legegyértelműbb megnyilvánulása az egyre erősödő ellentétnek a polgári lakosság megvédésének fontosságát hangsúlyozó amerikai vezetés és Benjámin Netanjáhú izraeli kormányfő között.

Washington áprilisban kezdte vizsgálni a jövőbeli fegyverszállítmányok ügyét, miután Izrael az Egyesült Államok többszöri figyelmeztetése ellenére is kitartani látszott a Rafah elleni szárazföldi offenzíva terve mellett.

Arról egyelőre nem született döntés, hogy később leszállíthatják-e az amerikai bombákat Izraelnek, és ha igen, mikor kerülhet rá sor.

Amerikai tisztségviselők napokon keresztül nem kommentálták a szállítmány felfüggesztésének ügyét, Joe Biden elnök ugyanakkor leszögezte, hogy hazájának támogatása sziklaszilárd Izrael mellett, „még akkor is, amikor nem értenek egyet”.

Az izraeli hadsereg kedden átvette az irányítást az Egyiptommal közös rafahi határátkelő Gázai övezet felőli oldalán, miután elrendelték körülbelül százezer ember evakuálását a város egyes részeiből, illetve a fegyveres erők célzott szárazföldi és légicsapásokat hajtottak végre a területen.

Ehhez kapcsolódóan: Az izraeli erők ellenőrzik az Egyiptommal közös rafahi határátkelő gázai oldalát

Bár sajtóhírek szerint zárt ajtók mögött fokozódnak az aggodalmak a Fehér Házban, nyilvánosan eddig az amerikai kormányzati szereplők arról beszéltek, hogy a jelenlegi izraeli hadművelet nem olyan léptékű, amilyentől Biden óva intett.

John Kirby, az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője rámutatott, hogy idejében és léptékében is korlátozott műveletről van szó, amelynek célja a Hamász fegyvercsempész-útvonalainak felszámolása, ennek ellenére szorosan figyelemmel fogják követni a helyzetet.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG