Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az izraeli erők ellenőrzik az Egyiptommal közös rafahi határátkelő gázai oldalát


Izraeli harckocsik a Gázai övezet déli részén található rafahi határátkelőhely palesztin oldalán 2024. május 7-én. Az izraeli hadsereg felvétele
Izraeli harckocsik a Gázai övezet déli részén található rafahi határátkelőhely palesztin oldalán 2024. május 7-én. Az izraeli hadsereg felvétele

Egy izraeli harckocsidandár kedden átvette az irányítást az Egyiptommal közös rafahi határátkelő Gázai övezet felőli oldalán – közölték a hatóságok. Izrael támadást indított a dél-gázai városban, miközben pengeélen táncolnak a Hamásszal folytatott fegyverszüneti tárgyalások.

A Hamász hétfőn közölte, hogy elfogadja az egyiptomi–katari közvetítéssel bemutatott tűzszüneti javaslatot, Izrael azonban kitart amellett, hogy az nem felel meg az alapvető követeléseinek. A diplomáciai és a katonai hazardírozás meghagyta annak a – csekély – reményét, hogy létrejöhet egy olyan megegyezés, amely legalább egy kis szünetet hozhat a hét hónapja tartó háborúban, amely tönkretette a Gázai övezetet.

Ehhez kapcsolódóan: Izrael elrendelte a lakosság átmeneti evakuálását Rafah egyes részeiből

Az izraeli 401. dandár kedd hajnalban hatolt be a döntő jelentőségű rafahi átkelőhelyre, és átvette az „operatív irányítását” – közölte az izraeli hadsereg. Ez a segélyek fő útvonala az ostromlott enklávéba, egyben a kilépőhely azoknak, akik Egyiptomba menekülnének. A háború kezdete óta Izrael teljes mértékben ellenőriz minden átkelőt, amely a zsidó államból Gázába vezet.

Az izraeli hadsereg által közzétett felvételen egy tank látható, amint belép az átkelőhelyre. A videón látottak megegyeznek az átkelő ismert jellemzőivel, és izraeli zászlók lengenek a területet elfoglaló harckocsikon.

Az izraeli hadsereg azt állítja: azután foglalta el az átkelőhelyet, miután arról értesült a hírszerzéstől, hogy „terrorista célokra használták”. A hadsereg nem mutatott be eddig bizonyítékot erre, jóllehet azt állította, hogy az átkelő környékéről aknavetővel indult egy támadás, négy izraeli katona meghalt, mások pedig megsebesültek a Kerem Salom átkelő közelében.

A hadsereg azt is közölte, hogy szárazföldi csapatok és légicsapások vették célba a Hamász feltételezett állásait Rafahban.

Vél Abu Omar, a palesztin átkelőhelyi hatóság szóvivője megerősítette, hogy az izraeli erők elfoglalták az átkelőt és egyelőre lezárták a létesítményt. Arról is beszámolt, hogy az átkelő környéke hétfő óta légicsapások célpontja.

Az egyiptomi külügyminisztérium szóvivője egyelőre nem volt hajlandó kommentálni a történteket. Egyiptom korábban arra figyelmeztetett, hogy Rafah elfoglalása esetén a palesztinok a határon túlra menekülhetnek, ami veszélyeztetheti az Izraellel 1979-ben megkötött békemegállapodást, amely a regionális biztonság záloga volt.

Az offenzíva ismét felvetette a Rafah elleni teljes körű izraeli támadás kockázatát. Ezt az Egyesült Államok határozottan ellenzi, segélyszervezetek pedig úgy vélik, hogy katasztrófát jelentene az oda menekült mintegy 1,4 millió palesztin számára.

Ehhez kapcsolódóan: Megkezdi a tengeri híd építését Gázánál az amerikai hadsereg

Egyiptomi tisztviselők szerint a több szakaszból álló tűzszünetről szóló javaslat korlátozott túszelengedéssel indítana, valamint az izraeli csapatok részleges visszavonásával Gázában. A két fél „tartós nyugalomról” is tárgyalna, ami az összes túsz elengedéséhez és Izrael nagyobb mértékű kivonulásához vezetne – közölték.

A Hamász egyértelmű biztosítékokat akart kulcskövetelései teljesítésére, vagyis a háború befejezésére és Izrael teljes kivonulására az összes túsz szabadon bocsátásáért cserébe, de nem világos, hogy ebben történt-e bármilyen változás.

Izraeli vezetők többször is elutasították ezt a kompromisszumot, és megismételték: addig folytatják a hadjáratot, amíg meg nem semmisítik a Hamászt a háborút kiváltó, október 7-i, Izrael elleni támadása után.

Készült az AP beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG