Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az Egyesült Államok további egymilliárd dollár értékben küld fegyvereket Izraelnek


Joe Biden amerikai elnök Tel-Avivban 2023. október 18-án
Joe Biden amerikai elnök Tel-Avivban 2023. október 18-án

Az amerikai kormányzat arról tájékoztatott több törvényhozót, hogy nagyjából egymilliárd dollár értékben küld még fegyvereket és lőszereket Izraelnek, azt azonban nem tudni, hogy mikor kerül sor a leszállításukra.

Ez lesz az első hasonló szállítmány azóta, hogy az Egyesült Államok nemrég felfüggesztette 1800 darab 900 kilogrammos és 1700 darab 225 kilogrammos bomba küldését a zsidó államnak a Gázai övezetben lévő Rafah ellen készülő offenzíva miatt.

A névtelenséget kérve nyilatkozó kongresszusi források szerint a most ismertetett csomag mintegy hétszázmillió dollár értékben tartalmaz harckocsilőszereket, ötszázmillió dollár értékben taktikai járműveket és hatvanmillió dollár értékben egyéb lövedékeket.

Egyelőre nem történt hivatalos bejelentés, és azt sem tudni, hogy mikor kerülhet sor a szállításra.

Ehhez kapcsolódóan: Az Egyesült Államok felfüggesztett egy Izraelnek szánt fegyverszállítmányt

Egyes illetékesek szerint ez nem része annak a támogatási csomagnak, amelyről hosszú hónapokon át tartó késlekedés után, áprilisban született megállapodás a washingtoni törvényhozásban.

Joe Biden amerikai elnököt a politikai spektrum mindkét feléről éles bírálatok érik az Izraelnek nyújtott támogatás miatt.

Egyes demokrata párti politikusok a támadófegyverek szállításának korlátozását szeretnék elérni, hogy nyomást lehessen gyakorolni Jeruzsálemre a civil lakosság hatékonyabb védelme érdekében.

A republikánusok egy része ugyanakkor a fegyverszállítások felfüggesztését kritizálta, leszögezve, hogy ez gyengíti a kulcsfontosságú szövetségesnek számító Izrael harcát a Hamász terrorszervezettel és más, Irán által támogatott milíciákkal szemben.

Republikánus törvényhozók egy csoportja olyan tervezetet terjeszt a héten a képviselőház elé, amelyik kötelezné a kormányt a fegyverszállításokra.

A Fehér Ház ennek kapcsán közölte, hogy az elnök szükség esetén meg fogja vétózni a törvényt. Erre azonban szakértők szerint aligha lesz szükség, az elfogadásának ugyanis meglehetősen csekély az esélye.

Ehhez kapcsolódóan: Az izraeli erők visszatérnek a régi gázai hadszínterekre; kétségek a háború célja körül

Az adminisztráció már a bombaszállítmányok felfüggesztésekor nyilvánvalóvá tette, hogy továbbra is szállítani fognak más típusú fegyvereket, nem áll le a katonai támogatás.

John Kirby, az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője leszögezte: a kormányzat gondoskodik arról, hogy Izrael minden katonai eszközzel rendelkezzen, amely az önvédelméhez szükséges, Joe Biden csupán azt nem akarja, hogy bizonyos típusú amerikai fegyvereket vessenek be bizonyos műveletekben egy bizonyos helyen.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG