Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Emberi jogi csoportok bírálják a brit tervet a menedékkérők Ruandába küldésére


A belga fegyveres erők egyik tagja a ruandai népirtás harmincadik évfordulójára emlékező rendezvényen Kigaliban 2024. április 8-án
A belga fegyveres erők egyik tagja a ruandai népirtás harmincadik évfordulójára emlékező rendezvényen Kigaliban 2024. április 8-án

Nemzetközi humanitárius szervezetek a londoni parlamenti jóváhagyás után azonnal elítélték Nagy-Britannia tervét a menedékkérők Ruandába küldéséről. A jogszabály már idén lehetővé tenni a deportálást.

Az ENSZ menekültügyi főbiztosa és az Európa Tanács kedden arra szólította fel az Egyesült Királyságot, hogy gondolja újra a terveket, mert aggályos, hogy a jogszabály aláássa az emberi jogok védelmét. Attól is tartanak, hogy az intézkedés kárt okozna a nemzetközi együttműködésnek a globális migránsválság kezelésében.

„Az új jogszabállyal az Egyesült Királyság tovább távolodott régi hagyományától, hogy menedéket nyújtson a rászorulóknak, és megsértette a menekültügyi egyezményt is – nyilatkozta Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa. – A menekültek védelme megköveteli minden országtól – nem csak a válságövezetekkel szomszédosaktól – kötelezettségeik betartását.”

A nyilatkozat alig néhány órával követte a Lordok Házában a vita lezárását, amely megnyitotta az utat a törvénnyé válás előtt. Hétfőn Rishi Sunak miniszterelnök azt mondta, hogy 10-12 héten belül elindulnak a deportáló járatok Ruandába.

Ehhez kapcsolódóan: A brit kormányfő azt ígérte, hogy hamarosan megkezdik a menedékkérők kitoloncolását Ruandába

Michael O’Flaherty, az Európa Tanács emberi jogi biztosa azért bírálta a jogszabályt, mert megakadályozza, hogy a menedékkérők a bíróság beavatkozását kérjék, ha azzal fenyegetik őket, hogy vissza kell térniük azokba az országokba, ahonnan elmenekültek.

„A Ruanda biztonságáról (menedékjogról és bevándorlásról) szóló törvényjavaslat brit parlamenti elfogadása komoly kérdéseket vet fel a menedékkérők emberi jogaival és általában a jogállamisággal kapcsolatban – fogalmazott közleményében O’Flaherty. – Az Egyesült Királyság kormányának tartózkodnia kell attól, hogy a ruandai politika hatálya alá küldjön embereket, és helyre kell hoznia, hogy a törvényjavaslattal ténylegesen megsértette a bírói függetlenséget.”

A válasznyilatkozatokkal egy időben a francia média arról számolt be, hogy legalább öten meghaltak kedden, amikor egy száz vagy annál is több migránst szállító hajó bajba került, miközben megpróbált átkelni a La Manche csatornán.

Ehhez kapcsolódóan: A brit hatóságok nem elszánt partnerek az illegális bevándorlás megfékezésében egy francia jelentés szerint

Sunak kormánya azt állítja, hogy kitoloncolási tervei segítenek megállítani az illegálisan Nagy-Britanniába érkező emberek áradatát, mert a migránsok nem kelnek át lyukas felfújható csónakokon, ha tudják: lehet, hogy Ruandába küldik őket.

A kis hajókkal végrehajtott átkelések komoly politikai problémát jelentenek Nagy-Britanniában, ahol annak bizonyítékát látják ebben, hogy a kormány kudarcot vallott az illegális bevándorlás ellenőrzésében.

Sunak kulcsfontosságú kampányígéretté tette tervét „a hajók megállítására”, miután Konzervatív Pártja rosszul szerepel a közvélemény-kutatásokon az idén esedékes általános választások előtt.

A kis hajókkal Nagy-Britanniába érkező migránsok száma 45.774-re nőtt 2022-ben a négy évvel korábbi mindössze 299-ről – a háború, éhínség és gazdasági nehézségek elől menekülő emberek több ezer fontot fizetnek bűnbandáknak azért, hogy átszállítsák őket a csatornán.

Tavaly azonban 29.437-re esett vissza a szám, miután a kormány kampányt indított az embercsempészek ellen, és megállapodásra jutott az albánok visszaküldéséről hazájukba.

Készült az AP beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG