Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A brit kormányfő azt ígérte, hogy hamarosan megkezdik a menedékkérők kitoloncolását Ruandába


Rishi Sunak sajtótájékoztatója Londonban 2024. április 22-én
Rishi Sunak sajtótájékoztatója Londonban 2024. április 22-én

Rishi Sunak hangoztatta: ha törik, ha szakad, tíz-tizenkét héten belül megkezdődhet a sokak által vitatott intézkedés végrehajtása, amelynek keretében Ruandába telepítik át az ország határait illegálisan átlépő bevándorlókat.

A brit kormányfő a tervet megalapozó törvénytervezet hónapok óta húzódó parlamenti vitájára utalva úgy fogalmazott, hogy „ami sok, az sok”. Közölte, hogy már fogytán a britek türelme, ahogy az övé is.

Az ellenzéket hibáztatta az intézkedés hátráltatásáért, továbbá arra is kitért, hogy a kormány arra fogja kényszeríteni a parlamentet, hogy addig ülésezzen, amíg meg nem születik a megállapodás.

Tájékoztatása szerint a kabinet már készenlétbe helyezett egy repülőteret, charterjáratokat bérelt, és ötszáz embert képzett ki arra, hogy egészen Ruandáig kísérjék az embereket. További háromszáz kísérő képzése folyik.

„Nincs több kifogás. Ezek a járatok el fognak indulni Ruandába” – szögezte le.

Ehhez kapcsolódóan: A bíróság jogszerűtlennek minősítette a menedékkérők Ruandába toloncolását célzó brit terveket

A brit legfelsőbb bíróság novemberben helybenhagyta azt az alsóbb szintű törvényszéki döntést, amely ugyancsak jogsértőnek ítélte az országhatárt illegálisan átlépők áttelepítésére vonatkozó kormányzati terveket.

A testület arra jutott, hogy a migránsok nem megfelelő bánásmód kockázatának lennének kitéve, mivel a ruandai kormány visszatoloncolhatná őket abba az országba, ahonnan elmenekültek.

A kormány e végzés megkerülése érdekében törvénytervezetben próbálja rögzíteni, hogy Ruanda biztonságos áttelepítési célország. A jogszabály gyakorlatilag kivenné a bíróságok hatásköréből annak meghatározását, hogy az afrikai ország biztonságosnak tekinthető-e az áttelepítettek számára.

Ehhez kapcsolódóan: A brit kormány törölte az első járatot, amellyel menedékkérőket toloncolt volna Ruandába

A tervezet vitája hónapok óta zajlik a londoni parlamentben, miután a felső kamara – ahol a Konzervatív Pártnak nincs többsége – folyamatosan különböző módosításokkal egészíti ki az indítványt.

Egyesek biztosítékokat kívánnak elfogadni a korábban a brit katonákat segítő afgánokra vonatkozóan, de olyan kezdeményezés is van, amelynek értelmében vizsgálóbizottságot állítanának fel a menedékkérők ruandai helyzetének monitorozására.

Ehhez kapcsolódóan: Orbáni gondolatok alapoztak meg a migráció kiszervezésének – amely sehol sem működik

Az elemzők szerint Sunak abban bízhat, hogy a még az elődje, Boris Johnson által bejelentett intézkedés keresztülvitele dobhat pártja támogatottságán az idei választás előtt, amelyen egyelőre a ruandai áttelepítések leállítására felesküdött Munkáspárt győzelme várható.

Még ha a miniszterelnök sikerrel veszi is elejét a további késlekedésnek a Lordok Házában, akkor is további jogi eljárások várhatók az ügyben.

Jogvédő szervezetek arról számoltak be, hogy egyesével próbálják majd megakasztani az ügyeket, és a határőröket képviselő szakszervezet is azt ígérte, hogy akadályozni fogják a folyamatot.

Ehhez kapcsolódóan: Migrációs megállapodás az Egyesült Királyság és Franciaország között

Az Egyesült Királyság arról állapodott meg Ruandával, hogy oda szállítják azokat, akik illegálisan érkeznek a szigetországba. A kitoloncoltak ott kérhetnének menedékjogot, Ruanda pedig több millió font fejlesztési segélyt kapna a befogadásukért cserébe.

Az ellenzők úgy vélik, hogy törvénytelen és embertelen több ezer kilométerre elvinni az embereket, egy olyan országba, ahol nem akarnak élni. Az anglikán egyház vezetői csatlakoztak a tiltakozókhoz, erkölcstelennek nevezve a lépést, és hasonló álláspontra helyezkedett a jelenlegi uralkodó, III. Károly brit király is.

Ehhez kapcsolódóan: Tunéziai nők trendi posztjai a migránsok kockázatos átkeléseiről

A kormány szerint ez jogszerű módja az élet védelmének, illetve a La Manche csatornán kis csónakokkal embereket csempésző bűnbandák megfékezésének. Aláhúzták: a ruandai átszállítás eltántoríthatná azokat, akik az életük kockáztatásával is megpróbálnak átjutni a szigetországba.

Az Egyesült Királyság az elmúlt években jelentős illegális migránsáradattal nézett szembe. A legtöbben Szíriából, Afganisztánból, Iránból, Szudánból, Irakból és Jemenből érkeztek.

Eddig még egyetlen személyt sem toloncoltak ki Ruandába. A tiltakozás és az Emberi Jogok Európai Bírósága beavatkozása nyomán a kormány 2022 júniusában törölte az első tervezett repülőjáratot.

Bár Ruandában 1994-ben népirtás volt, több százezer embert öltek meg, az ország azóta stabil, fejlődik a gazdaság. A kritikusok szerint azonban a stabilitás politikai elnyomás árán valósul meg.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG