Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az egyházi fenntartású gyermekintézmények vezetőit nem kötelezik pszichológiai vizsgálatra


A bicskei gyermekotthon 2024. február 9-én (képünk illusztráció)
A bicskei gyermekotthon 2024. február 9-én (képünk illusztráció)

A Magyar Közlönyben közzétett kormányrendelet, amely március 1-jétől hatályos, és már a mostani pályázatoknál is alkalmazni kell, csak azokra a közalkalmazottakra érvényes, akik az állami fenntartású Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatósághoz (SZGYF) tartozó intézményben dolgoznak – mondta a Népszavának a Szociális Munkások Magyarországi Egyesületének elnöke.

Meleg Sándor arra hívta fel a figyelmet, hogy az Orbán Viktor által jegyzett rendelet a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvényt írta át, így csak a közalkalmazotti jogállású munkavállalókra érvényes.

A lap tavaly nyári adatok alapján ír arról, hogy a gyermekotthonok 82 százaléka az SZGYF-hez köthető, 17 százaléka egyházi, egy százaléka pedig egyéb, nem állami fenntartású.

Ráadásul a nevelőszülői hálózatnál az egyházi, illetve egyházi kötődésű civil fenntartókhoz tartozik a férőhelyek 98,6 százaléka, állami működtetésű nincs, pedig a vitatott kormányrendelet szerint a nevelőszülői hálózatot működtető intézmény vezetőjének is pszichológiai alkalmassági vizsgálaton kell részt vennie. Meleg Sándor megjegyezte azt is, hogy az intézményen belüli gyermekbántalmazások és abúzusok jelentős részét nem az igazgatók követik el.

Ehhez kapcsolódóan: Herczog Mária: Amit ma elvárnak a nevelőszülőktől Magyarországon, az teljesíthetetlen

Mint arról a Szabad Európa is több cikkben beszámolt, Orbán Viktor a kegyelmi botrány kirobbanása után beszélt arról először, és azóta többször is megerősítette – például itt –, hogy teljes körű átvilágítást, ellenőrzést rendelt el a gyermekvédelmi rendszerben. Mint fogalmazott, látni szeretné, hogy megfelelő módon végezték el az intézményvezetők kinevezésekor az alkalmassági vizsgálatot az életvitel, a szexuális deviancia szempontjából is. A miniszterelnök azt mondta, hogy ezeket a vizsgálatokat személyesen is figyelemmel követi majd.

A rendelet szerint csak az nevezhető ki

  • gyermekotthont működtető intézmény vezetőjévé,
  • gyermekotthon vezetőjévé,
  • nevelőszülői hálózatot működtető intézmény vezetőjévé,
  • nevelőszülői hálózat szakmai vezetőjévé,
  • javítóintézet igazgatójává és otthonvezetőjévé,

aki hozzájárul a pszichológiai alkalmassági vizsgálat elvégzéséhez és az ahhoz szükséges személyes adatai kezeléséhez, majd a vizsgálaton alkalmasnak minősítik.

A pszichológiai alkalmasság feltétele egyebek mellett

  • a kiegyensúlyozott pszichés állapot,
  • az életkornak megfelelő érettség,
  • az átlag feletti érzelmi-indulati kontroll, illetve intelligencia,
  • az átlagos alkalmazkodási képesség.

Feltétel továbbá, hogy az érintett élettörténete mentes legyen „a kóros függőségektől (játékszenvedély, alkoholfüggőség, drogfüggőség)”, az öngyilkossági kísérlettől, illetve a szexuális devianciáktól, utóbbiról azonban nem tudni pontosan, mit jelent – jegyzi meg a lap.

Ma ül össze az a fővárosi vizsgálóbizottság, amely Karácsony Gergely főpolgármester javaslata alapján, a közgyűlés egyhangú támogatásával a bicskei pedofil exigazgató fővárosi kitüntetésének körülményeit igyekszik feltárni. A testület célja továbbá a gyermekvédelmi jelzőrendszer megerősítése érdekében szükséges konkrét ajánlások megfogalmazása és a fővárosi önkormányzat elé terjesztése. A bizottság elnöke Kiss László III. kerületi polgármester.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG