Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nem engedték ki feltételessel a bicskei pedofil igazgatót, két év múlva szabadulhat


A bicskei Kossuth Zsuzsa gyermekotthon
A bicskei Kossuth Zsuzsa gyermekotthon

Nem bocsátotta feltételes szabadságra a volt gyermekotthoni igazgatót a Fővárosi Törvényszék büntetés-végrehajtási bírája a csütörtöki meghallgatás eredményeként – közölte a törvényszék. Ismert ítéletei alapján 2026 elején szabadulhat.

A büntetés-végrehajtási bíró a meghallgatás, valamint a rendelkezésére álló iratok alapján döntött úgy, hogy az elítélt nem felel meg a törvényi előfeltételeknek, a büntetési célok maradéktalan érvényesülése érdekében továbbra sem bocsátható feltételes szabadságra – olvasható a Fővárosi Törvényszék közleményében.

A továbbra sem azt jelzi, hogy korábban már volt ilyen tárgyalása a gyermekotthoni igazgatónak, akit nem neveznek meg a közleményben, és még Bicskét sem említik, de minden bizonnyal V. Jánosról van szó.

A bicskei gyermekotthon volt igazgatóját 2019-ben ítélték nyolc év fegyházra pedofil bűncselekmények miatt, 2021 júliusában pedig két év három hónap börtönre kényszerítés kísérlete miatt.

Ezeket összbüntetésbe foglalják, ami azt jelenti, hogy tíz év három hónap helyett csak kilenc év hat hónap a büntetése. Ebben az esetben 2026 elején jöhet ki a börtönből, mivel 2016 októbere óta letartóztatásban volt, és az ott töltött időt is beleszámítják a börtönbüntetésébe. Amennyiben megkapta volna a feltételes kedvezményt, vagyis a harmadolást, akkor legkorábban hat év két hónap után, 2022 végén szabadulhatott volna, de ezt a bíróság elutasította a 2023 eleji tárgyaláson, ahogy most is, ezért úgy tűnik, kitölti a teljes büntetését.

Az áldozatok ügyvédje szerint 2014 decembere fontos fordulópont, mert a kormány javaslatára innentől nem évül el az öt évnél súlyosabb szabadságvesztéssel büntetendő szexuális bűncselekmény. Ez azt jelenti, hogy a 2014 decembere és 2016. októberi letartóztatása között feltehetően továbbra is elkövetett szexuális bűncselekmények miatt még bármikor elítélhetik V. Jánost, ha újabb sértettek állnak elő – hangsúlyozta Gál András ügyvéd a Szabad Európának korábban adott interjúban.

V. János – vagy ahogy a gyerekek nevezték, János bácsi – 1990 és 2016 között dolgozott a bicskei gyermekotthonban, sokáig igazgatóként, és hosszú-hosszú éveken, akár évtizedeken keresztül napi szinten követett el súlyos szexuális bűncselekményeket a nevelésére és felügyeletére bízott fiatalkorúakkal, illetve gyermekkorúakkal szemben. Áldozatai között 12 év alatti és szellemi fogyatékos fiúk is voltak, az igazgató sorozatban követte el a bűncselekményeit – mondta Gál András ügyvéd, aki a 2016-ban indult eljárásban képviselt a tizenkét sértett közül nyolcat.

  • 16x9 Image

    Kertész Ádám

    Kertész Ádám a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságíró munkatársa. Több mint húsz éve van a pályán, ezalatt számos szerkesztőségben dolgozott, egyebek mellett az InfoRádió, a Független Hírügynökség, a Kossuth rádió, a TV2, a Hír TV és több online hírportál munkatársa is volt.
    Vezetett rádióműsort, szerkesztett tévéműsort, tudósított, riportokat készített híradókba, hírműsorokba, cikkeket írt, hírt szerkesztett, a szakma szinte minden területén szerzett tapasztalatokat.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG