Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orbán Viktor szerint a kegyelmi ügyek teljesen le vannak választva a kormányzati munkáról


Miniszterelnöki interjú a Kossuth rádióban
Miniszterelnöki interjú a Kossuth rádióban

Ezt mondta a Kossuth rádióban Orbán Viktor, aki először szólalt meg a közmédiában a kegyelmi botrány kirobbanása, az államfő és a Fidesz EP-lista-vezetőjének lemondása óta. Novák Katalin kegyelmi döntése szerinte megbontotta a nemzeti egységet, amit az új államfőnek helyre kell állítania.

A kegyelmi ügyek teljesen le vannak választva a kormányzati munkáról, a köztársasági elnök dönt – mondta Orbán Viktor. Az elnök asszony egy olyan ügyben mondott igent, amiben csak egyetlen helyes döntés születhetett volna: a nem – tette hozzá a miniszterelnök, aki szerint az államfő K. Endre ügyében hozott kegyelmi döntése megbillentette a nemzeti egységet. (Az interjú alatt a kormányfő egyszer sem ejtette ki Novák Katalin, Varga Judit vagy Balog Zoltán nevét.)

Orbán Viktor szerint az új köztársasági elnöknek javasolt Sulyok Tamás személye alkalmas lehet ennek az egységnek a helyreállítására.

A miniszterelnök azt mondta: szép számmal találtak az államfői posztra alkalmas személyt, végül az alkotmányos ügyekben való jártasság, a nemzetközi jog ismerete, a szakmai életút Sulyok Tamás portréját rajzolta ki mint leginkább alkalmas jelöltét.

A kegyelmi botránnyal kapcsolatban Orbán Viktor megerősítette: teljes körű átvilágítást, ellenőrzést rendelt el a gyermekvédelmi rendszerben. Mint fogalmazott, látni szeretné, hogy megfelelő módon végezték el az intézményvezetők kinevezésekor az alkalmassági vizsgálatot az életvitel, a szexuális deviancia szempontjából is. Hozzátette: ezeket a vizsgálatokat személyesen is figyelemmel követi majd, „rendet kell tenni, és rendet is fogunk tenni” – mondta.

Arra a felvetésre, hogy a gyermekvédelem területén tervezett szigorítások szülhetnek-e vitákat Brüsszellel, Orbán Viktor azt mondta, bizonyos ügyekbe nem szólhat bele senki.

A júniusi európai parlamenti választásra utalva azt mondta: kapuzárási pánik van Brüsszelben, vége a dalnak, júniusban lejár a mandátum, így még az utolsó hónapokban „előkerül az LMBTQ, a migráció, nyomják a háborút, ezt ki kell bekelni”.

Ismét Soros-tervet emlegetett Orbán Viktor. Szerinte abban éppen azok a javaslatok szerepelnek, amelyek a kapuzárási pánikban tevékenykedő brüsszeliek forgatókönyvében.

A svéd NATO-csatlakozással kapcsolatban – ezt várhatóan hétfőn ratifikálja a magyar Országgyűlés, utolsóként a NATO-tagállamok közül – Orbán Viktor azt mondta: volt egy-két függőben lévő katonai fegyverzeti kérdés. Arra kérte a Fidesz-frakciót, adjanak neki időt a svéd miniszterelnökkel egy bizalomépítési folyamatra. Ulf Kristersson svéd kormányfő ma Budapesten tárgyal, Orbán Viktor szerint komoly hadiipari megállapodást kötnek majd, irányokat, célokat fektetnek le.

Orbán hozzátette: el kell fogadnunk, hogy nem vagyunk egyformák, Svédország más értékek szerint rendezi be az életét, értékrendbeli különbségek vannak a két ország között, de ez kezelhető, katonai szövetséget kötünk, amit érdekalapon is létre lehet hozni.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG