Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Lengyelország egyszeri kifizetést ad a háztartásoknak a dráguló szén miatt


Egy hajléktalan férfi melegszik a begyújtott szén mellett Varsóban 2012. január 31-én
Egy hajléktalan férfi melegszik a begyújtott szén mellett Varsóban 2012. január 31-én

Lengyelország háromezer zloty (250 ezer forint) egyszeri kifizetést ad a háztartásoknak a szén árának emelkedése miatt egy hétfőn késő este közzétett törvénytervezet szerint, mivel az ország az ukrajnai háború következtében megugró energiaárakkal néz szembe.

A jó minőségű orosz szenet elsősorban a háztartások és a kisebb városok fűtőművei használták, mielőtt áprilisban betiltották.

A hiány okozta áremelkedés miatt sok lengyel attól tart, hogy télen nem tudja majd fűteni otthonát.

„A javasolt rendelet célja, hogy támogatást nyújtson a lengyelországi háztartások jelentős csoportjának, köztük az energia szempontjából a legszegényebbeknek, hogy fedezze az energiapiaci áremelkedésből eredő költségeik egy részét” – olvasható a törvénytervezetben.

A támogatást azok a háztartások vehetik igénybe, ahol a szén a fő hőforrás, a kérelmek benyújtásának határideje november vége.

A javaslatot várhatóan kedden fogadja el a kormány, majd a parlament elé kerül.

Lengyelország a felhasznált villamosenergia mintegy nyolcvan százalékát szénből állítja elő. Bár az ország az Európai Unió legnagyobb szénkitermelője, 2021-ben még mindig több mint 8 millió tonna orosz szenet importált, és a csökkenő helyi termelés miatt idén akár 11 millió tonnás hiányra is számíthat.

A hónap elején olyan támogatásokat vezettek be, amelyek célja, hogy a kisebb vásárlóknak a tavalyi szinten tartsák az árakat, de a kiskereskedők nem szívesen vesznek részt benne, mivel a kifizetések nem kompenzálják a piaci árak megugrását. Emellett lépéseket tettek, hogy más forrásokból importáljanak szenet.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG