Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Az ellenzék a saját választási győzelmében hisz


Első szavazó fiatal Kozármislenyben 2019. május 26-án
Első szavazó fiatal Kozármislenyben 2019. május 26-án

Amerikai források szerint Belarusz felé vonulnak el az orosz csapatok a csernobili atomerőmű területéről. Úgy tűnik, hogy elmaradt minden idők „legmocskosabb kampánya”, kérdés, reménykedhet-e az ellenzék. Szabó Tímea, a PM társelnöke azt mondta lapunknak, hogy a bolgár és a cseh miniszterelnök ellen indult eljárások után Orbán is felkészülhet.

Legkorábban pénteken folytatódhatnak az orosz–ukrán tűzszüneti tárgyalások. Amerikai források szerint az orosz erők elkezdtek elvonulni a csernobili atomerőműtől Belarusz felé. Az ukrán külügy szerint az orosz sereg aknásítani kezdte a Fekete-tengert, ami a polgári hajózásra is veszélyes.

Nagy-Britannia szerint Oroszország súlyos emberveszteségeinek jele, hogy egyre több zsoldost alkalmaz Ukrajnában. Lengyelország nem importál több orosz szenet és olajat.

Az ukrajnai orosz invázió február 24-i kezdete óta az ország összes állami kórháza hadiállapotban, éjjel-nappal működik. Az egészségügyi dolgozók családjukkal együtt beköltöztek a kórházba, és önkéntesek is jöttek segíteni.

„Két lehetőségünk van: győzünk, vagy Putyin elveszti a háborút” – mondja a kijevi orvos
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:47 0:00

Napokon belül választás

A választási kampány miatt egyszerre van 2002-es és 2018-as érzése az embernek – mondta a Szabad Európa podcastjában Ruff Bálint kommunikációs és kampánytanácsadó.

Négy nappal a választások előtt átbeszéltük, hogy miért maradt el minden idők „legmocskosabb kampánya”, megalapozott-e a csodavárás az ellenzék részérő, hová tűnt a genderkérdés, illetve milyen hibákat vétett és miben jeleskedett a két politikai oldal vezére.

„Kétharmad nélkül nehéz lesz lebontani a Fidesz médiabirodalmát, de nem eszköztelen az ellenzék” – mondta Polyák Gábor. A mostani megosztottság meghaladásához attitűdváltásra van szükség az ellenzéki politikusok részéről is.

Két részben közöltük Polyák Gábor médiajogásszal, Márki-Zay Péter tanácsadójával készült interjúnkat. Az első részben a magyar sajtó helyzetéről beszéltünk, a második részben pedig arról volt szó, hogy ellenzéki győzelem esetén miként lehetne javítani a magyar médiahelyzeten.

Optimizmus felső fokon

„A erőszakosan megváltoztatott jogszabályi környezet, a foglyul ejtett hatóságok, a média- és a finanszírozási fölény nem az ellenzék bénázása” – mondta a Szabad Európának adott interjúban Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke azzal kapcsolatban, hogy miért tűnik gyengének az ellenzék.

Szabó szerint lehet és kell is kritizálni a korábbi kormányokat, de ilyen mértékű korrupcióval, mint ami most van, korábban soha nem lehetett találkozni. „Nemrég a volt bolgár és a korábbi cseh miniszterelnök ellen is eljárások indultak. Orbán Viktor lassan felkészülhet, ő következik” – tette hozzá. A társelnök azt is elmondta, hogy hisz az ellenzék választási győzelmében.

Nem lehet szavazni a sanghaji magyar főkonzulátuson

Magyarországon szerdán 2654 új fertőzöttet igazoltak és negyven újabb halálos áldozatot követelt a járvány. Ellehetetlenült a külképviseleti szavazás a magyarországi országgyűlési választásra a koronavírus-járvány miatt lezárt Sanghajban. Hatvan választópolgár jelezte korábban, hogy ott szeretne szavazni.

Szép napot kívánok!

Wiedemann Tamás

  • 16x9 Image

    Wiedemann Tamás

    Wiedemann Tamás a Szabad Európa budapesti irodájának újságírója. 2007 óta ír gazdasági témájú cikkeket. Dolgozott a Magyar Hírlapnál, a Napi Gazdaságnál, a Magyar Nemzetnél és a G7-nél. 2009-ben a Robert Bosch Alapítvány és a Berliner Journalistenschule ösztöndíjasa volt Berlinben. 

XS
SM
MD
LG