Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az emberek többsége szerint globális vészhelyzet a klímaváltozás


Jégtáblák az Északi Sark környékén.
Jégtáblák az Északi Sark környékén.

A klímaváltozás kezelésére irányuló eddigi legnagyobb nemzetközi közvélemény kutatás szerint az emberek kétharmada globális vészhelyzetként tekint az éghajlatváltozásra.

A január 26-án nyilvánosságra hozott felmérés eredményei azt mutatják, hogy a probléma kezelésére az erdők és a táj megőrzését javasolták a legtöbben.

A People's Climate Vote névre keresztelt közvélemény kutatásban 50 országból mintegy 1,22 millióan vettek részt. A szervezők, vagyis az ENSZ Fejlesztési Programja és az Oxfordi Egyetem, mobiltelefonos applikációkon, játékokon keresztül hirdette meg a kérdéseket, a kampányidőszak 2020. októbere és decembere között zajlott.

A fiatalok döntő többsége súlyos gondnak tartja

A kitöltők között minden nemű, korú és iskolai végzettségű ember szerepel, a válaszadók csaknem fele azonban a 14-18 éves korosztályból érkezett.

„A klímavészhelyzet miatti aggodalom sokkal szélesebb körű, mint azt korábban hittük” - mondta Stephen Fisher, az Oxfordi Egyetem szociológusa, aki kiemelte, hogy „a vészhelyzetet felismerők nagy többsége sürgős és átfogó intézkedéseket szeretne”.

A felmérésben résztvevők 64 százaléka sürgős válaszokat vár az emelkedő átlaghőmérséklet miatt, ez az arány a 14-18 évesek között eléri a 70 százalékot is.

Minél tanultabb, annál magasabb a klímavészhelyzetbe vetett hite

Azok a lépések, amelyeket a válaszadók támogatnak az éghajlatváltozás kezelésében, valamennyire kérdőívet kitöltők lakóhelyétől is függött. A legnépszerűbb javaslat az erdők és a természetes élőhelyek védelme volt, amelyet a válaszadók 54 százaléka jelölt meg. Az egyik legszembetűnőbb különbség az eredmények alakulása mögött az iskolai végzettség volt.

„Világosan láttuk, hogy magas összefüggés van az oktatás szintje és a klímavészhelyzetbe vetett hit között. Minél képzettebb vagy, annál valószínűbb, hogy úgy gondolod, éghajlati vészhelyzet áll fenn” – mondta Cassie Flynn, az ENSZ Fejlesztési Programjának stratégiai tanácsadója.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG