Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az ENSZ az ukrajnai gabonaexport biztosítására szólította fel Oroszországot


Ukrán földműves Harkiv közelében 2022. április 5-én
Ukrán földműves Harkiv közelében 2022. április 5-én

António Guterres ENSZ-főtitkár leszögezte: nincs hatékony megoldás a globális élelmezési válságra Ukrajna termelési kapacitásainak újraintegrálása nélkül.

A világszervezet vezetője felszólította Moszkvát, hogy tegye lehetővé az ukrán gabona exportját a megtámadott ország kikötőin keresztül.

A Fekete-tengerre vezényelt orosz hadihajók az utóbbi hónapokban ellehetetlenítették még az ukrán kézen lévő kikötők működését is, például Odesszában vagy Csornomorszkban, így a termények kivitele jelenleg kizárólag a jóval kevésbé hatékony szárazföldi úton lehetséges.

„Fogalmazzunk világosan: nincs hatékony megoldás a globális élelmezési válságra Ukrajna termelési kapacitásainak újraintegrálása nélkül” – közölte.

Hozzátette, hogy meg lehet próbálni alternatív szállítási útvonalakat keresni, de ez önmagában nem lesz elegendő a kieső mennyiség pótlására.

Az orosz invázió február 24-i megindítása előtt Ukrajna havi 4,5 millió tonna mezőgazdasági terméket szállított le a kikötőin keresztül. Az ország a világ búzaexportjának 12 százalékát adta, ami a kukorica esetében 15 százalék, a napraforgóolaj esetében pedig ötven százalék körül volt.

Guterres az ENSZ globális élelmezési válsággal foglalkozó találkozóján hangsúlyozta, hogy az ukrajnai háború kitörése nyomán jelentősen romlott a helyzet: a 2019-es 135 millióról mostanra 276 millióra nőtt a súlyos élelmiszerhiánnyal küzdő emberek száma.

„Most az ukrajnai háború felerősíti és felgyorsítja az összes meglévő faktor, a klímaváltozás, a koronavírus-járvány és az egyenlőtlenség hatását” – vélekedett.

„A helyzet emberek tízmillióit taszíthatja élelmezési bizonytalanságba, amelyet az alultápláltság és a tömeges éhezés követ egy, akár évekig elhúzódó válságban” – mondta.

A fegyveres konfliktus és az amiatt bevezetett nemzetközi szankciók zavarokat okoztak a gabona, a műtrágya és számos más termék ellátásában mind Ukrajna, mind Oroszország részéről, ami meredek áremelkedéshez vezetett, amely különösen súlyosan érinti a fejlődő országokat.

Az ENSZ-főtitkár figyelmeztetett: épp emiatt nem szabad korlátozni az orosz mezőgazdasági termékek kijutását a világpiacra.

Készült az AFP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG