Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az ENSZ-főtitkár „kollektív öngyilkosság” veszélyére figyelmeztetett


Az ENSZ éghajlatváltozási csúcstalálkozója 2022. november 7-én Sarm es-Sejkben
Az ENSZ éghajlatváltozási csúcstalálkozója 2022. november 7-én Sarm es-Sejkben

António Guterres leszögezte, hogy ha a világ továbbra sem hajlandó együttműködni a klímaváltozás elleni küzdelemben, azzal „kollektív öngyilkosságot” követ el.

„Az emberiségnek választania kell: együttműködik vagy elpusztul” – jelentette ki a főtitkár az ENSZ kétnapos egyiptomi éghajlatváltozási csúcstalálkozóján (COP27), amelyen csaknem száz ország állam- és kormányfője vesz részt.

„Vagy klímaszolidaritási egyezményről van szó, vagy kollektív öngyilkossági egyezményről” – mutatott rá, felszólítva a gazdagabb szennyező országokat a szegényebb, az üvegházhatású gázok kibocsátásért kevésbé felelős államok támogatására.

Az utóbbi években a világ súlyosbodó természeti csapásokkal, árvizekkel, szárazsággal, példa nélküli hőhullámokkal néz szembe, ami számos szakember szerint az éghajlatváltozás számlájára írható.

„Egyik katasztrófa követi a másikat. Amint sikerül túllépnünk egyen, máris jön az újabb – a szenvedés és a veszteség hullámait tapasztaljuk. Nem lenne itt a legfőbb ideje véget vetni ennek?” – tette fel a kérdést Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök.

Sokan attól tartanak, hogy a többi válság, mint az ukrajnai háború, a dübörgő infláció, a koronavírus-járvány utóhatása háttérbe szoríthatja a klímaváltozás elleni küzdelmet a világpolitika napirendjén.

António Guterres óva intett ettől, mondván, hogy történelmi megállapodásra van szükség a gazdag szennyezők és a fejlődő országok között annak érdekében, hogy 1,5 Celsius-fok alatt lehessen tartani a globális felmelegedés mértékét az ipari forradalmat megelőző szinthez képest.

Elemzők ezzel szemben a jelenlegi trend alapján akár 2,8 Celsius-fokos felmelegedést is lehetségesnek tartanak.

„A klímapokol felé vezető autópályán haladunk, lábunkkal még mindig a gázpedálon” – figyelmeztetett az ENSZ főtitkára.

Szavai szerint az Egyesült Államoknak és Kínának kell a gyorsabb változás élére állnia, fenntartható és megfizethető energiát kell elérhetővé tenni mindenki számára.

Továbbá aláhúzta, hogy a gazdagabb szennyezőknek „erkölcsi kötelességük” a sérülékeny helyzetben lévő országok támogatása.

A legnagyobb szennyezőnek számító Kínát vezető Hszi Csin-ping elnök nem vesz részt a találkozón, a második helyen álló Egyesült Államok első embere, Joe Biden pedig csak később csatlakozik az amerikai félidős választásokra tekintettel.

Emmanuel Macron francia államfő erőfeszítéseik erősítésére szólította fel Washingtont és Pekinget, valamint a többi, Európán kívüli gazdag országot a kibocsátás csökkentése és a pénzügyi támogatások fokozása érdekében.

„Az európaiak fizetnek. Mi vagyunk az egyetlenek, akik fizetnek” – hangoztatta.

A fejlődő országok bizalmatlansága erős, mivel a gazdagabb országok még mindig nem váltották be ígéretüket, miszerint 2020-tól évi százmilliárd dollárra emelik a nekik nyújtott támogatásukat, hogy csökkentsék a kibocsátásukat és felkészüljenek a negatív hatásokra.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG