Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az ENSZ-főtitkár szakértőket küldene az ágyúzott zaporizzsjai atomerőműbe


António Guterres sajtótájékoztatója Kijevben 2022. április 28-án
António Guterres sajtótájékoztatója Kijevben 2022. április 28-án

António Guterres szerint mielőbb lehetővé kell tenni a nemzetközi szakértők látogatását az Ukrajna és egyben Európa legnagyobb nukleáris erőművének számító létesítményben, amelyet a hétvégén ismét tüzérségi támadás ért.

„Öngyilkos dolog bármilyen támadás egy atomerőmű ellen” – figyelmeztetett a világszervezet főtitkára Japánban, ahol beszédet mondott a hirosimai atomcsapás 77. évfordulóján.

Leszögezte: kulcsfontosságú lenne annak biztosítása, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) delegációja bejuthasson a területre, és stabilizálhassa az erőmű működését.

A kijevi kormány arról számolt be, hogy péntek után szombaton ismét orosz találatok érték a már az invázió elején elfoglalt reaktorok területét, így három sugárzásmérő berendezés megrongálódott, egy dolgozó pedig megsebesült.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a „nukleáris terrorra” válaszul újabb, az atomenergia területére is kiterjedő szankciókat sürgetett Moszkvával szemben. „A világ egyetlen nemzete sem érezheti magát biztonságban, amikor egy terroristaállam egy atomerőművet ágyúzik” – fogalmazott.

Az inváziós erők által kinevezett helyi vezetés ezzel szemben az ukrán hadsereget tette felelőssé a károkért, mondván, hogy több rakétát is kilőttek a létesítményre. A washingtoni orosz nagykövetség is hasonló értelmű közleményt adott ki, amelyben a történteket „ukrán nacionalisták” nyakába próbálták varrni.

Háromszor akkora, mint a paksi erőmű

Rafael Grossi, a NAÜ főigazgatója nemrég hangsúlyozta, hogy a délkelet-ukrajnai Enerhodarban lévő, már március elején orosz kézre került erőmű teljességgel ellenőrizhetetlenné vált, a helyzet napról napra veszélyesebb, nem függetlenül attól, hogy a terület közelében aktív harcok zajlanak.

Emellett kijelentette, az utóbbi napok eseményei jól mutatják, hogy „nagyon is valós a veszélye egy nukleáris katasztrófának”, ezért a feleknek maximális önmérsékletet kell tanúsítaniuk.

A zaporizzsjai atomerőmű a legnagyobb Ukrajnában és egyben Európában, elfoglalása nyomán így kiújultak azon félelmek, hogy az Oroszország által megindított háború miatt ismét megtörténhet egy, az 1986-os csernobili nukleáris katasztrófához hasonló baleset.

A Kijevtől mintegy 110 kilométerre északra lévő csernobili létesítmény felett az oroszok az invázió első szakaszában átvették az ellenőrzést, március vége óta azonban ismét az ukrán hadsereg ellenőrzi a területet.

A zaporizzsjai erőműben hat reaktor található, amelyek összesen háromszor akkora teljesítményűek, mint a paksi atomerőmű egésze.

Készült az AFP és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG