Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az izraeli koalíció felgyorsítja a parlament feloszlatását


Naftali Bennett az Izraeli Munkáspárt vezetőjével, Merav Michaelivel a Knesszet ülésén Jeruzsálemben 2021. június 2-án
Naftali Bennett az Izraeli Munkáspárt vezetőjével, Merav Michaelivel a Knesszet ülésén Jeruzsálemben 2021. június 2-án

A leköszönő izraeli koalíciós kormány a héten sürgősséggel dönt a parlament feloszlatásáról szóló törvényjavaslatról, és három éven belül az ötödik választást indítja útjára az országban – mondta kedden egy kabinetminiszter.

Naftali Bennett miniszterelnök hétfőn bejelentette: egy évvel hivatalba lépése után feloszlatja nyolc, ideológiailag eltérő pártból álló szövetségét, és a szavazófülkékbe küldi az országot. A kormányfő Jemina pártjából sorozatban távoztak a képviselők, ezzel megfosztották parlamenti többségétől a koalíciót.

Bennett az új választások fő ösztönzőerejeként arra hivatkozott, hogy a koalíció a hónap elején kudarcot vallott a ciszjordániai telepesek különleges jogi státuszáról szóló törvény meghosszabbításában. Legfontosabb szövetségese, Jaír Lapid külügyminiszter lesz az ideiglenes miniszterelnök, amíg a várhatóan októberben tartandó választásokat követően meg nem alakul az új kormány.

Meir Kohen jóléti miniszter, Lapid Jes Atid pártjának tagja azt mondta a Kan izraeli közszolgálati műsorszolgáltatónak, hogy a koalíció szerdán előzetes szavazásra bocsátja a törvényjavaslatot.

„Reméljük, hogy egy héten belül befejezzük a folyamatot – mondta Kohen. – Az a szándékunk, hogy a lehető leghamarabb végezzünk, és kiírjuk a választásokat.”

Az új választások felvetik annak lehetőségét, hogy az országot hosszú ideig vezető Benjámín Netanjáhú, aki most az ellenzék élén áll, visszatérhet. Netanjáhút a nyolcpárti szövetség menesztette négy eredménytelen választás után, melyeket nagyrészt népszavazásnak tekintettek arról, hogy alkalmas-e a kormányzásra. A szövetség frakciói az izraeli telepeket ellenző liberális galamboktól a palesztin államiságot elutasító ultranacionalista héjákig terjednek, egyedül a Netanjáhú-ellenesség egyesítette őket.

Törvénnyel akadályoznák meg Netanjáhú visszatérését

Netanjáhú jelenleg korrupció vádjával áll bíróság előtt, de tagadja, hogy bármilyen törvénysértést elkövetett volna, és több alkalommal is azzal utasította el a vádakat, hogy boszorkányüldözés indult annak érdekében, hogy elűzzék hivatalából. Az izraeli törvények nem írják elő kifejezetten, hogy vád alatt álló politikus nem lehet miniszterelnök.

Miközben a politikusok az őszi választásokra készülnek, a koalíció több tagja felvetette annak lehetőségét, hogy a Knesszet feloszlása előtt olyan törvényt fogadjanak el, amely eltiltja a bűncselekménnyel vádolt képviselőket a miniszterelnöki tisztségtől.

Avigdor Lieberman pénzügyminiszter kijelentette, hogy Jiszráel Bejteniu pártjának célja a közelgő választásokon „Benjámín Netanjáhú visszatérésének megakadályozása a hatalomba”. A parlament feloszlatásáról szóló törvényjavaslat mentén szerdán jogszabálytervezetet fog előterjeszteni, amely megtiltja, hogy egy vádemelés alatt álló képviselő miniszterelnökséget vállaljon – közölte.

„Remélem, hogy ez a törvényjavaslat is többséget kap” – mondta az Izraeli Demokráciaintézet által szervezett gazdasági konferencián.

Gideon Szár igazságügyi miniszter, az Új Remény párt vezetője azt mondta a hadsereg rádiójának, hogy frakciója támogatja a törvényjavaslatot, és megszavazza, ha a parlament elé kerül.

Készült az AP beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG