Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

ENSZ-szakértők: Nyilvánítsák emberiség elleni bűnnek a nemi apartheidet


Tamana Paryani Németországban élő afgán nőjogi aktivista és hívei Kölnből kérték a nemzetközi közösséget, hogy ismerje el a nők elleni erőszakot Afganisztánban nemi apartheidnek. 2023. november 26.
Tamana Paryani Németországban élő afgán nőjogi aktivista és hívei Kölnből kérték a nemzetközi közösséget, hogy ismerje el a nők elleni erőszakot Afganisztánban nemi apartheidnek. 2023. november 26.

Az ENSZ nőkkel és lányokkal szembeni diszkriminációval foglalkozó szakértői arra szólították fel a nemzetközi közösséget, hogy hivatalosan ismerje emberiség elleni bűncselekményként a nemi apartheidet.

A mexikói, amerikai, kínai, szerb és ugandai szakértőkből álló, öttagú testület szerint a lépés már régóta esedékes, különösen az afgán nők és lányok súlyos helyzete miatt a tálib uralom alatt.

„A tálibok uralma különösen sürgetővé teszi a nemi apartheid nemzetközi jogi kodifikációját” – áll az ENSZ sajtóközleményében.

„Ez lehetővé tenné a nemzetközi közösség számára, hogy hatékonyabban azonosítsa és kezelje a rezsim támadásait az afgán nők és lányok ellen” – teszi hozzá a közlemény.

Amióta 2021 augusztusában a nemzetközi csapatok távozása után átvették a hatalmat, a tálibok visszaállították a világ egyik legmerevebb nemi diszkriminációs politikáját.

Kormányuk a legtöbb ágazatban megtiltotta a nők és a tizenéves lányok oktatását és foglalkoztatását. A tálibok a nőkkel szemben alkalmazott egyre erősödő korlátozásaikkal ellenőrizni igyekeznek a megjelenésüket és azt, hogy kikkel lépnek kapcsolatba nyilvánosan.

Az afgán nőknek tiltják a szórakozást és a fürdőbe járást, eltiltották vagy elrettentik őket a futástól, a szépségszalonok és éttermek látogatásától is.

Ehhez kapcsolódóan: Minden kapu bezárult az egyedülálló, férfi kísérő nélküli afgán nők számára a tálib uralom alatt

„Azok az országos törvények, politikák és gyakorlatok, amelyek a nőket a szélsőséges egyenlőtlenség és elnyomás körülményei közé kényszerítik azzal a szándékkal, hogy hatékonyan felszámolják emberi jogaikat, az apartheidrendszer leglényegét tükrözik” – áll az ENSZ közleményében.

A világszervezet szakértői azt javasolják, hogy az emberiség elleni bűncselekmények megelőzéséről és büntetéséről szóló tervezet 2. cikkelye értelmében vegyék fel a nemi apartheidet az emberiség elleni bűncselekmények közé. Az ENSZ Közgyűlése hatodik bizottsága már vizsgálja a jogszabálytervezetet.

„Nőket tartanak fogva és kínoznak különféle ürügyekkel – mondta egy fővárosi, kabuli lakos a Szabad Európa Azadi Rádiójának. – Remélem, elismerik, hogy nemi apartheid folyik Afganisztánban.”

Egy másik fővárosi nő azt mondta az Azadi Rádiónak, hogy hamarosan véget kell vetni a nemi diszkriminációnak.

„Ne állandósítsák ezt a válságot” – kérte.

Néhány afgán nőjogi aktivista több mint egy éve kampányol azért, hogy a tálibok bánásmódját az afgán nőkkel és lányokkal szemben nyilvánítsák nemi apartheidnek.

XS
SM
MD
LG