Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az EP lekapcsolná az illegális online sportközvetítéseket


SERBIA -- Serbian hairdresser Mario Hvala creates a hair tattoo showing the portrait of Argentinian football player Lionel Messi on the head of a football fan in Novi Sad, Serbia, on June 10, 2018.
SERBIA -- Serbian hairdresser Mario Hvala creates a hair tattoo showing the portrait of Argentinian football player Lionel Messi on the head of a football fan in Novi Sad, Serbia, on June 10, 2018.

Félmilliárd eurónál is több az éves bevétele azoknak a kalózplatformoknak, amelyek jogellenesen közvetítenek sporteseményeket. Az Európai Parlament arra szólítja fel az Európai Bizottságot, hogy teremtsen tiszta jogi környezetet, amely hozzájárul ennek az ágazatnak a legalizálásához. A tervek szerint a kalózadásokat 30 percen belül le kellene kapcsolni.

Az Európai Parlament kutatószolgálatának tanulmánya szerint 2019-ben 7,6 millió előfizetés érkezett az illegális műsorszóró platformokra az EU-ban. Ezek az előfizetések a becslések alapján 522 millió eurónyi illegális bevételt eredményeztek, ami 113,5 millió eurós éves hozzáadottérték-adó (héa/áfa) elkerülését eredményezte. Ha ezek az előfizetések legálisak lettek volna, akkor a jogszerűen működő műsorszolgáltatók bevétele 3,4 milliárd euróval nőhetett volna. Az illegális kalózadások hatással vannak a munkaerőpiacra is. A legóvatosabb becslés szerint évente akár 16 ezer új munkahelyet is teremtene ennek az ágazatnak a törvényes, átlátható működése. Így azonban ennyivel kevesebb új, bejelentett állást veszít az európai munkaerőpiac.

Egy európai parlamenti határozatban arra szólítják fel a képviselők az Európai Bizottságot, hogy terjesszen elő jogalkotási javaslatot az élő sportesemények illegális közvetítésének visszaszorítására. A jelentés készítője, a bolgár Angel Dzhambazki (Európai Konzervatívok és Reformerek Szövetsége) azt mondta, hogy a sporthoz kapcsolódó ágazatok akár az uniós nemzeti össztermék 12 százalékát is kitehetik. Az Europol arra vonatkozóan is figyelmeztetést adott ki, hogy a különböző internetes kalózkodási formák miatt az emberek adatai is veszélybe kerülnek, s ennek során „elképesztő mértékű csalásra van lehetőség”.

Az EP-határozat arra szólítja fel az Európai Bizottságot, hogy tisztázza és javítsa az élő sportesemények szellemi tulajdonjogaira vonatkozó jelenlegi uniós keretet. Ez ugyanis most nem tartozik szerzői jogi védelem alá. Erre építve aztán lehet lépéseket tenni az illegális tartalmak eltávolítására. Az Európai Parlament úgy gondolja, hogy 30 percen belül meg kell ennek történnie. Vagyis amint arra illetékes, jogosult személy, vagy szerv megteszi a szükséges bejelentést a szolgáltató felé, akkor azonnal, de legkésőbb fél óra múlva le kell kapcsolni a közvetítést. Ehhez persze mindenképpen tisztázni kell, hogy ki lesz/lehet a megbízható közlő, aki igényli az intézkedést. A képviselők ahhoz is ragaszkodnak, hogy egy ilyen eljárásnak kerülnie kell a legális tartalom önkényes vagy túlzott blokkolását, a végrehajtási intézkedéseknek arányosaknak kell lenniük és magukban kell foglalniuk a bírósági jogorvoslathoz való hozzáférést, különösen a kisvállalkozások, a kkv-k és az induló vállalkozások számára. Azt is egyértelművé kell tenni, hogy az illegális sugárzásokért a sportcsatornák szolgáltatói felelnek, nem pedig a rajongók vagy a fogyasztók.

A témáról tartott vita során Nicolas Schmit foglalkoztatásért és szociális jogokért felelős uniós biztos elismerte, hogy a kalózkodást EU-s szinten jobban kell kezeni, a szellemi tulajdon védelme érdekében is. A biztos ígéretet tett arra, hogy a bizottság megvizsgálja, hogyan lehet az érintettek közötti együttműködést előmozdítani és a jogszerű megoldásokat ösztönözni.

A jelentést egyébként 479 igen szavazattal fogadták el, 171 ellenszavazat és 40 tartózkodás mellett.

  • 16x9 Image

    Arató László

    Arató László a Szabad Európa brüsszeli tudósítója. Több mint harminc éve újságíró, 2013 óta dolgozik az EU fővárosában. Jelenleg több független lapot, rádiót tájékoztat rendszeresen az Európai Unióval és a NATO-val kapcsolatos fejleményekről.

XS
SM
MD
LG