Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Rövidesen pert indíthat az EP a magyar pénzek miatt az Európai Bizottság ellen


Roberta Metsolának, az Európai Parlament elnökének a kezében van a döntés a bírósági per elindításáról a bizottsággal szemben a zárolt magyar pénzek felszabadítása miatt
Roberta Metsolának, az Európai Parlament elnökének a kezében van a döntés a bírósági per elindításáról a bizottsággal szemben a zárolt magyar pénzek felszabadítása miatt

Az Európai Parlament jogi bizottsága hétfő este 16 igen és egy ellenszavazat mellett elfogadott ajánlása felkéri a képviselő-testület elnökét, hogy indítson pert az Európai Bíróságon a Magyarországnak tavaly decemberben 10,2 milliárd euró kohéziós politikai forráshoz hozzáférést biztosító bizottsági döntés miatt.

Az EP jogi bizottsága hétfőn megszavazta azt az ajánlást, amely felkéri a képviselő-testület elnökét, hogy nyújtson be keresetet az Európai Bírósághoz az Európai Bizottság azon döntése ellen, amellyel tavaly decemberben több mint tízmilliárd euró forrást szabadított fel Magyarországnak az igazságszolgáltatás függetlenségét érintő reformok miatt.

A szakbizottsági ajánlást információink szerint tizenhat képviselő szavazta meg, és csak egy bizottsági tag szavazott ellene. Úgy tudjuk, hogy a per megindítását nem támogató francia néppárti jelentéstevő végül nem vett részt az ülésen és a szavazáson. Következő lépésként a jogi bizottságnak meg kell fogalmaznia az ajánlást, majd el kell juttatni Roberta Metsola parlamenti elnöknek, akinek legkésőbb március 25-ig kell meghoznia a döntést az ügyben.

Jól értesült források szerint nem valószínű, hogy az elnök – a plenáris sűrű programja miatt – már a héten meghozza döntését. Metsola három megoldás közül választhat: megvitathatja a lépést az elnökök konferenciájával; plenáris szavazásra bocsáthatja; és saját hatáskörben, mások megkérdezése nélkül is dönthet.

Ehhez kapcsolódóan: Politikai alkut sejtenek a képviselők a kifizetett magyar pénzek hátterében

Az Európai Parlament februárban elfogadott határozatában a jogi bizottság szakvéleményétől függően nagy többséggel a per megindítására szavazott az Európai Bizottság ellen. A képviselők ugyanis úgy vélik, hogy a Von der Leyen-féle testület az Orbán-kormány zsarolásának engedve, kötelességének elhanyagolásával döntött a zárolt pénzek, 10,2 milliárd euró kohéziós politikai forrás felszabadítása mellett.

„A bizottság döntését, amely zöld utat adott több mint tízmilliárd euró kifizetésének, Orbán erőszakolta ki, és nem a magyarországi reformok akkurátus elbírálásán alapult. A per elindítása az Európai Bizottsággal szemben szélsőséges, de szükséges lépés. Nem engedhetjük meg a bizottságnak és a tanácsnak, hogy továbbra is lehetőséget adjon Orbánnak az EU zsarolására” – szögezte le Sergey Lagodinsky, a német zöldpárti árnyék-jelentéstevő.

Az EP egy ízben, 2021-ben már az Európai Bíróság elé idézte a bizottságot, amiért késlekedett az úgynevezett jogállami feltételességi eljárás aktiválásával Magyarországgal szemben.

  • 16x9 Image

    Gyévai Zoltán

    Gyévai Zoltán a Szabad Európa brüsszeli munkatársa. Több mint harminc éve újságíró, ebből 25 évet Brüsszelben dolgozott tudósítóként. Pályáját az Esti Hírlapnál kezdte, majd a Köztársaság című hetilap és a Magyar Hírlap külpolitikai rovatának tagja volt. Ez utóbbit és a Figyelőt az EU központjából tudósította éveken keresztül. A BruxInfo brüsszeli uniós hírportál alapítója és főszerkesztője. Másfél évtizeden át az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorának állandó uniós szakértője.

XS
SM
MD
LG