Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az EU gázai missziójának újraélesztéséről tárgyal, Josep Borrell az izraeli kormányt bírálta


Josep Borrell az EU-s külügyi tanács ülése előtt Brüsszelben 2024. május 27-én
Josep Borrell az EU-s külügyi tanács ülése előtt Brüsszelben 2024. május 27-én

A hétfői brüsszeli külügyi tanácsülés napirendjén van a rafahi határellenőrzést segítő európai uniós művelet (EU BAM Rafah) újraélesztése – tudatta a közösség kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

Josep Borrell arról számolt be, hogy tanulmányozzák a lehetőségét a 2005-ben indított, majd 2007-ben felfüggesztett EU BAM Rafah polgári misszió újraélesztésének, amelynek keretében segítették a Gázai övezet és Egyiptom között a személy- és áruforgalom ellenőrzését. Ez az átkelőhely a tavaly október 7-i izraeli terrortámadásokat követő katonai művelet kezdete óta zárva van.

A műveletet akkor függesztették fel, amikor a Hamász átvette az ellenőrzést a palesztin enklávé felett.

Ehhez kapcsolódóan: A hágai Nemzetközi Bíróság a rafahi katonai művelet leállítására utasította Izraelt

„Ma politikai döntést hozhatunk erről, amelyet aztán a gyakorlatba is át kell ültetni” – jelentette ki, hozzátéve, hogy ehhez Egyiptom, Izrael és a palesztinok jóváhagyása is szükséges lesz.

A misszió megindításához egyhangú támogatás kell a huszonhét európai uniós tagállam részéről.

Diplomáciai források szerint nem túl valószínű, hogy a művelet addig megkezdődhetne, amíg harci cselekmények zajlanak a térségben.

Az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője az ülés előtt Benjámin Netanjáhú izraeli miniszterelnököt bírálta, mondván, hogy saját politikai céljait követve hamisan vádolta antiszemitizmussal Karim Khant, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyészét, aki előző héten elfogatóparancs kiadását kérte a hágai testület illetékes szervétől az izraeli kormányfővel és Joáv Galant védelmi miniszterrel, illetve a Hamász palesztin terrorszervezet több vezetőjével szemben.

Borrell a kijelentést megfélemlítésként értékelte, és hozzátette, hogy a főügyészt is antiszemitizmussal vádolták, „mint mindenkit, aki olyat tesz, ami nem tetszik Netanjáhúnak”.

Izrael határozottan elítélte az ICC főügyésze által kezdeményezett elfogatóparancsot, visszautasítva, hogy ezzel párhuzamot vontak a zsidó állam és a Hamász „tömeggyilkosai” között.

„Mégis miféle pimaszsággal meri összehasonlítani a Hamász szörnyetegeit az izraeli katonákkal, a világ legerkölcsösebb hadseregével? Mégis hogyan hasonlíthatja össze őket a Hamásszal, amely gyilkolt, gyújtogatott, lefejezett, erőszakot tett, és elrabolta nővéreinket és fivéreinket?” – tette fel a kérdést az izraeli miniszterelnök.

Az izraeli hadsereg légicsapásaiban hétfőn legalább harmincöt palesztin vesztette életét Rafahban.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG