Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Elkészült a segélyszállítmányok fogadására szolgáló ideiglenes móló a Gázai övezetben


Katona a gázai ideiglenes móló építésén 2024. május 1-jén
Katona a gázai ideiglenes móló építésén 2024. május 1-jén

Az amerikai hadsereg bejelentette, hogy lezárultak a munkálatok, így hamarosan megindulhatnak a palesztin enklávé ellátását célzó humanitárius szállítmányok ezen az útvonalon is.

Több mint két hónapig zajlott az építkezés, amelyet logisztikai, időjárási és biztonsági kihívások nehezítettek.

Az Egyesült Államok célja a gázai lakosság élelmiszer-, ivóvíz- és gyógyszerellátásának javítása, azonban az ideiglenes móló nem tudja kiváltani a normális körülmények mellett jóval fenntarthatóbb szárazföldi útvonalakat.

A tájékoztatás szerint kezdetben naponta nagyjából kilencven teherautónyi segélyrakomány érkezhet Gázába; a kapacitás később napi 150 teherautóra növelhető.

Ehhez kapcsolódóan: Az izraeli erők visszatérnek a régi gázai hadszínterekre; kétségek a háború célja körül

A szállítmányok az izraeli hadsereg által kialakított kikötői létesítménybe fognak kerülni, délnyugatra Gázavárostól. A segélyszervezetek innen fogják végezni az elosztást.

Nagy-Britannia bejelentette, hogy útnak is indították Ciprusról az első, csaknem száztonnányi szállítmányt, amelyben 8400 darab, átmeneti menedékként használható könnyűszerkezetes kisház található.

Ehhez kapcsolódóan: Az izraeli erők ellenőrzik az Egyiptommal közös rafahi határátkelő gázai oldalát

A Rafah peremén zajló összecsapások következtében mintegy hatszázezer ember menekült el a térségből, körülbelül százezer pedig Észak-Gázából, ahol az izraeli fegyveres erők újrakezdték a hadműveleteket.

Amerikai védelmi minisztériumi tisztségviselők úgy vélekedtek, hogy a harcok nem veszélyeztetik az új, ideiglenes móló és az elosztás működését, azonban leszögezték, hogy szorosan figyelemmel követik az övezetben a biztonsági helyzet alakulását, és szükség esetén leállítják a szállítmányokat, még ha csupán átmenetileg is.

A kikötői helyszín többször tűz alá került az építkezés alatt, a Gázát uraló Hamász terrorszervezet pedig azzal fenyegetett, hogy célpont lesz ott is minden külföldi erő, amely „megszállja” a területet.

„A részt vevő amerikai erők védelme elsődleges fontosságú, ezért az utóbbi hetekben az Egyesült Államok és Izrael integrált biztonsági tervet dolgozott ki a személyzet megóvása érdekében” – emelte ki Brad Cooper, az amerikai hadsereg központi parancsnoksága (CentCom) egyik vezetője.

Közleményében a CentCom leszögezte, hogy katonái nem léptek a területre, ahogy nem fognak részt venni a móló működtetésében sem.

Ehhez kapcsolódóan: Megkezdi a tengeri híd építését Gázánál az amerikai hadsereg

„A következő napok során várhatóan kigördülnek a partra a humanitárius segélyeket szállító kamionok. Az ENSZ-hez fog eljutni a segély, ők fogják koordinálni az elosztását” – írták.

A part menti körzet biztonságáért az izraeli hadsereg felelős, a közelben azonban két amerikai hadihajó is állomásozik, két erősen felfegyverzett romboló, a USS Arleigh Burke és a USS Paul Ignatius.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG