Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az EU az erőszak megállítására kéri Koszovót, a hatóságok szerint a helyzet nyugodt


A koszovói rohamrendőrség és a KFOR biztosítja az észak-koszovói Zvečanban az önkormányzat épületét 2023. május 29-én, miután összecsaptak a nemrég megválasztott albán polgármesterek leváltását követelő szerb tüntetőkkel
A koszovói rohamrendőrség és a KFOR biztosítja az észak-koszovói Zvečanban az önkormányzat épületét 2023. május 29-én, miután összecsaptak a nemrég megválasztott albán polgármesterek leváltását követelő szerb tüntetőkkel

Josep Borrell, az EU külpolitikai főképviselője arra hívta fel a koszovói hatóságokat és a szerb tüntetőket, hogy „azonnal enyhítsék” a feszültséget Észak-Koszovóban. Vasárnap a KFOR-erőknek kellett beavatkozniuk, miután tüntetők csaptak össze rendőrökkel. Több tucat katona és tüntető sérült meg.

A koszovói rendőrség közölte, hogy május 30-án délelőtt nyugodt volt a helyzet a szerb többségű Zvečan, Leposavić és Zubin Potok városban, de a helyi szerbek arra figyelmeztettek, hogy a tüntetések folytatódnak.

„Nem jegyeztünk fel semmilyen incidenst. A rendőrség a kötelezettségeinek megfelelően látja el feladatait” – mondta Veton Elshani, a koszovói rendőrség munkatársa a Szabad Európának.

„Az EU sürgeti, hogy a koszovói hatóságok és a tüntetők azonnal és feltétel nélkül enyhítsenek a helyzeten. Elvárjuk a felektől, hogy felelősségteljesen járjanak el, és haladéktalanul találjanak politikai megoldást a Belgrád–Pristina-párbeszéd révén” – írta Borrell Twitteren.

Magyarok és olaszok

A NATO vezetése alatt álló KFOR-csapatok május 29-én olyan szerb nemzetiségű tüntetőket oszlattak, akik a figyelmeztetések ellenére nem voltak hajlandók távozni a zvečani önkormányzat épületétől, ahol a többségi helyi szerbek és az albán helyi hatóságok között erőszakos összecsapások törtek ki. Több tucat katona és tüntető megsebesült.

A KFOR mintegy 25 tagja sérült meg „a tiltakozó tüntetők kiszorítása során” – áll a KFOR közleményében.

„Elfogadhatatlanok a NATO-egységek elleni indokolatlan támadások, a KFOR továbbra is pártatlanul teljesíti megbízatását” – idézi a közlemény a KFOR-misszió parancsnokát, Angelo Michele tábornokot.

A NATO közleményben ítélte el a támadást, és felszólított minden felet, hogy „tartózkodjanak az olyan lépésektől, amelyek tovább szítják a feszültséget, és kezdjenek párbeszédet”.

Antonio Tajani olasz külügyminiszter egy tweetben közölte, hogy 11 olasz katona sérült meg, három közülük súlyosan, Giorgia Meloni miniszterelnök pedig elítélte a támadásokat a KFOR katonái ellen.

A magyar honvédelmi miniszter arról számolt be, hogy több mint húsz magyar katona sérült meg.

Ehhez kapcsolódóan: Szijjártó: Megműtötték az egyik sebesült magyar KFOR-katonát Koszovóban

Bojkottált választások, erőszakos beiktatás

A mintegy 16.500 lakosú Zvečan egyike annak a három észak-koszovói városnak, ahol a pristinai hatóságok megpróbáltak albán nemzetiségű polgármestereket beiktatni a bojkottált választásokat követően, és ezzel kihívták a helyi szerb közösségek és a szomszédos Szerbia haragját.

A polgármesterek mindegyike letette a hivatali esküt, annak ellenére hogy az április 23-i időközi választásokon a részvételi arány 3,5 százalék alatt volt az említett négy területen, miután a szerbek bojkottálták a szavazást.

Több száz fős tömeg gyűlt össze Zvečanban, Leposavićban és Zubin Potokban az önkormányzat épülete előtt, riasztókat kapcsoltak be, paprikaspray-t használtak és palackokat dobáltak, miközben a koszovói tisztviselőkre helyi és nemzetközi nyomás erősödött a helyzet enyhítése érdekében.

A KFOR katonái kordonnal próbálják biztosítani, hogy a két oldalt távol maradjon egymástól a három településen, és megakadályozni, hogy a tömeg lerohanja azokat az épületeket, ahol a szomszédos Szerbia által támogatott, úgynevezett párhuzamos kormányzat működik.

Albin Kurti koszovói miniszterelnök május 29-én nyugalomra szólított fel, és azt javasolta, hogy Pristina és Belgrád egyaránt térjen vissza annak a három hónappal ezelőtt kötött szóbeli megállapodásnak kötelezettségvállalásaihoz, amelynek az a lényege, hogy a balkáni szomszédok a „normalizáció útján” haladnak, és amely állítólag azt is tartalmazza, hogy mindkét fél tartózkodik a fenyegetésektől vagy az erőszak alkalmazásától.

Aleksandar Vučić szerb elnök, akinek országa nem ismeri el Koszovót, és aki rendkívüli készültségbe helyezte a szerb hadsereget, május 29-én a nemzethez intézett beszédében közölte, hogy május 30-án találkozni fog az úgynevezett Quint-csoport képviselőivel.

Nemzetközi törekvések

Az Egyesült Államok és az EU képviselői elítélték Koszovó döntését a polgármesterek kierőszakolt beiktatásáról Észak-Koszovóban, próbálják csillapítani a kedélyeket és elkerülni a további zavargásokat Európában egy olyan időszakban, amikor Oroszország háborút folytat Ukrajna ellen.

Jeffrey Hovenier, az Egyesült Államok koszovói nagykövete Vjosa Osmani koszovói elnökkel folytatott május 29-i találkozója után azt mondta, hogy „mindketten aggódnak az erőszak kilátása miatt, és szükségesnek tartják a deeszkalációt”.

Közölte, hogy „mélyen aggódunk”, és kifejezte készségét, hogy „a számára megfelelő időpontban” találkozzon Kurtival.

Koszovó 1,8 millió lakosának körülbelül öt százalékát alkotják szerbek, de a négy északi régióban ők vannak túlnyomó többségben.

Készült az AFP, a dpa és az AP beszámolóinak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG