Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szijjártó: Megműtötték az egyik sebesült magyar KFOR-katonát Koszovóban


Zavargás a koszovói Zvečan településen 2023. május 29-én
Zavargás a koszovói Zvečan településen 2023. május 29-én

A Magyar Honvédség kifejezetten egészségügyi ellátásra kialakított Airbus A319-es repülőgépe indult a helyszínre Kecskemétről május 29-én este. A fedélzeten tartózkodó katonaorvosokkal tartott Kajári Ferenc vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese is. A honvédség tájékoztatása szerint a sebesült honvédek állapota stabil. A NATO később pontosította a sebesültek számát, a közlemény szerint három magyar katona lőfegyvertől sebesült meg.

A koszovói Zvečan településnél elrendelt tömegoszlatási feladatban megsebesült magyar katonák ellátása és szükség szerinti hazahozatala érdekében indult Koszovóba a katonaorvosokból álló csapat – olvasható a Magyar Honvédség portálján.

Mint arról a Szabad Európa beszámolt, a NATO koszovói békefenntartó missziójában részt vevő magyar katonák tömegoszlatás közben sebesültek meg a koszovói Zvečan településen, ahol hétfőn ​a korábbi helyi választási eredmények miatt tiltakozó szerbek összecsaptak a rendőrökkel a település polgármesteri hivatalánál. Ekkor léptek közbe a békefenntartók.

A honvédségi tájékoztatás szerint az összecsapásban több nemzet katonái is megsérültek, köztük több mint húsz magyar katona, heten súlyosan. A hétfő esti tájékoztatás szerint a magyar katonák állapota stabil. Őket a Magyar Honvédség további kezelésre légi úton Magyarországra szállítja.

Megműtötték az egyik magyar honvédet

Szijjártó Péter külügyminiszter Facebook-oldalán arról írt éjszaka, hogy a pristinai magyar nagykövet, Bencze József meglátogatta az amerikai kórházban azt a négy magyar katonát, akik repeszsérülések miatt szorulnak ellátásra. Egy honvédet kellett megműteni, egyikük állapota sem életveszélyes.

Szijjártó Péter korábban arról írt közösségi oldalán, hogy a koszovói KFOR-ban olasz parancsnokság alatt szolgáló magyar katonák feladataikat a kapott parancsnak megfelelően végezték Zvečan településen, amikor megsebesültek.

A külügyminiszter a történtek kapcsán azt írta, Magyarország abban érdekelt, hogy béke és nyugalom legyen szomszédságában, a Nyugat-Balkánon.

Ehhez kapcsolódóan: Kormánypárti menet Belgrádban a tömeges lövöldözések és ellenzéki tiltakozások után

A magyarok mellett más nemzetek KFOR-katonái is megsebesültek

A sebesült KFOR-katonák pontos számáról eltérő információk vannak. A NATO parancsnoksága alatt működő koszovói békefenntartó erő Twitteren közzétett nyilatkozatából az derül ki, hogy mintegy 25 békefenntartó sebesült meg a zavargásban.

A több mint húsz magyar sebesültről szóló, későbbi jelentés mellett ugyanakkor a Telex beszámolója szerint az olasz külügyminiszter jelezte, hogy tizenegy olasz KFOR-os is a sebesültek között van. Az olasz védelmi minisztérium szerint moldovai békefenntartók is megsérültek, összesen 34 KFOR-os sebesültről írnak.

Frissítés: A NATO későbbi közleménye szerint összesen harminc békefenntartó sebesült meg a hétfői zavargásban, mint fogalmaznak, „provokálatlan erőszakos cselekmények során”. Az olasz kontingensből 11, a magyar kötelékből 19 katona szenvedett halmozott sebesülést, törést és égési sérülést rögtönzött robbanószerkezettől. Három magyar katona sebesült meg lőfegyverhasználattól. Sérüléseik nem életveszélyesek. Szijjártó Péter külügyminiszter a Facebook-oldalára feltett legfrissebb videóban arról beszélt, hogy 15 sebesült magyar katonát kellett kórházban ellátni, mint mondta, egyikük sincs életveszélyben. A Koszovóba érkező magyar katonaorvosok döntenek arról, hogy a sebesültek közül kiket kell hazahozni és kiket elég a helyszínen ellátni.


Mi váltotta ki a zavargásokat?

A tiltakozások még pénteken kezdődtek Észak-Koszovóban, amikor a helyi szerbek megpróbálták megakadályozni, hogy három település, Zvečan, Leposavić és Zubin Potok újonnan megválasztott, albán nemzetiségű polgármestere elfoglalja hivatalát. Mint közölték: nem szeretnék, ha a többségében szerbek lakta településeket albánok vezetnék, akiket ők ráadásul nem is választottak meg, mert többségük bojkottálta az április 23-i előrehozott polgármester-választást. A voksoláson a részvételi arány mindössze 3,47 százalékos volt.

A koszovói szerbek követelik, hogy a pristinai kormány nyilvánítsa semmisnek az áprilisi polgármester-választást, és tegye lehetővé, hogy továbbra is szerbek vezessék az ottani intézményeket. Albin Kurti miniszterelnök azonban a közösségi médiában vasárnap azt írta: a megválasztott polgármesterek minden állampolgár ügyét figyelembe veszik majd.

A három említett településen hétfő reggel a rendőrség és a helyi szerbek összecsaptak, ekkor vonult ki a NATO parancsnoksága alatt működő koszovói békefenntartó erő. A KFOR közölte, hogy biztosítani kívánja minden koszovói közösség számára a biztonságos környezetet és a szabad mozgást.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG