Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az EU és Izrael viszonya mélyrepülésben, miután Spanyolország és Írország hivatalosan is elismeri a palesztin államot


Palesztin gyerekek nézik az égett törmeléket a Gázai övezet déli részén lévő Rafahban, a kitelepítettek számára kijelölt területre mért izraeli csapás helyszínén 2024. május 27-én
Palesztin gyerekek nézik az égett törmeléket a Gázai övezet déli részén lévő Rafahban, a kitelepítettek számára kijelölt területre mért izraeli csapás helyszínén 2024. május 27-én

Az Európai Unió és Izrael közötti kapcsolatok mélyrepülésbe kezdtek, mert az EU-tag Írország és Spanyolország bejelentette, hogy formálisan is elismeri a palesztin államot, Madrid pedig azt javasolta, hogy fontolják meg szankciók bevezetését Izrael ellen Rafah folyamatos támadása miatt.

Jiszráel Kac izraeli külügyminiszter közölte Spanyolországgal, hogy jeruzsálemi konzulátusa nem segíthet a palesztinoknak.

Ezzel egy időben Josep Borrell, az Európai Unió spanyol külügyi és biztonságpolitikai főképviselője teljes mellszélességgel támogatja a Nemzetközi Büntetőbíróságot, amelynek főügyésze elfogatóparancsot kért Benjámin Netanjáhú miniszterelnök és mások, köztük a Hamász vezetői ellen.

„A bíróság ügyészét megfenyegették és antiszemitizmussal vádolták – mondta Borrell. – Az antiszemita szó túl súlyos, túl fontos” – tette hozzá.

Hétfőn az izraeli külügyminiszter élesen bírálta Spanyolországot, és azzal vádolta, hogy „jutalmazza a terrort” a palesztin állam elismerésével. Kac megjegyezte, hogy „az inkvizíció napjai lejártak”. A XV. században a római katolikus ortodoxia fenntartása érdekében indított hírhedt spanyol inkvizícióra utalt, amely zsidókat és muszlimokat is üldözött.

Ehhez kapcsolódóan: Újabb három túsz holttestét hozta ki Gázából az izraeli hadsereg

„Senki sem kényszeríthet minket arra, hogy otthagyjuk a vallásunkat, ahogy senki sem fenyegetheti a létünket – akik ártanak nekünk, azoknak mi is ártani fogunk” – mondta.

Bár az EU és a tagállamok határozottan elítélték a Hamász október 7-i támadását, amelyben 1200 embert megöltek és mintegy 250 túszt ejtettek, Brüsszel ugyanilyen kritikusan viszonyult az ezt követő izraeli offenzívához, amely a gázai egészségügyi minisztérium szerint több mint 35 ezer palesztint ölt meg.

A legutóbbi támadások középpontjában Rafah állt, ahol a kitelepítettek húzzák meg magukat. A palesztin egészségügyi dolgozók szerint az izraeli légicsapások legalább 35 embert öltek meg vasárnap. Sátrakat is ért találat, és számos ember rekedt a kigyulladt romok között.

Az ENSZ hágai Nemzetközi Bírósága pénteken követelte, hogy Izrael azonnal állítsa le a Rafah elleni offenzívát, de teljes tűszünetet nem rendelt el a Gázai övezetre.

„Izraelnek le kell állítania a rafahi offenzívát” – mondta José Manuel Albares spanyol külügyminiszter.

Spanyolország, Írország és a nem EU-tag Norvégia kedden tervezi hivatalosan elismerni a palesztin államot. Múlt heti közös bejelentésük dühös reakciót váltott ki Izraelben, ahol berendelték az érintett országok nagyköveteit a külügyminisztériumba. A találkozón videóra vették, ahogy megnézik a Hamász október 7-i támadásáról és emberrablásáról bemutatott felvételeket.

Albares bírálta a nagykövetekkel szembeni bánásmódot. „Visszautasítjuk ezt; nem tartozik a diplomáciai udvariasság és a diplomáciai kapcsolatokról szóló bécsi egyezmény előírásai közé” – mondta.

„Ugyanakkor abban is megállapodtunk, hogy nem fogunk felülni semmilyen provokációnak, amely eltávolít minket a célunktól, hogy holnap elismerjük Palesztina államát. Minden lehetséges erőfeszítést megteszünk a mielőbbi tartós tűzszünet elérése érdekében, hogy elérjük a végleges békét” – fogalmazott.

XS
SM
MD
LG