Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Írország, Norvégia és Spanyolország is a palesztin állam elismerésére készül


Jonas Gahr Støre miniszterelnök oslói sajtótájékoztatója
Jonas Gahr Støre miniszterelnök oslói sajtótájékoztatója

Izrael határozottan elítélte a három ország sokak szerint történelmi döntését, és azonnal hazahívta a nagykövetét Dublinból, Madridból és Oslóból.

A palesztin államiság elismeréséről szóló összehangolt döntés május 28-án fog hatályba lépni.

Elsőként, előző nap Norvégia jelentette be döntését. Jonas Gahr Støre miniszterelnök úgy vélekedett, hogy az önálló palesztin állam „elismerése nélkül nem lehet béke a Közel-Keleten”.

„A palesztin állam elismerésével Norvégia támogatja az arab béketervet” – mondta. Aláhúzta, hogy országa „független államként ismeri el Palesztinát, annak minden jogával és kötelezettségével”.

„A terrorakciót a Hamász és más fegyveres csoportok követték el, amelyek nem támogatják a kétállami megoldást és Izrael állam létét” – mutatott rá a norvég kormányfő.

Simon Harris ír miniszterelnök „történelmi napot” emlegetett országa és Palesztina számára, amely a konfliktus megoldásának irányába mutat.

Azon véleményének adott hangot, hogy a következő hetekben más országok is követni fogják a példát.

Spanyol kollégája, Pedro Sánchez hangsúlyozta: „Jól tudjuk, hogy ez a kezdeményezés nem fogja visszahozni a múltat és a Palesztinában elveszett életeket, de hiszünk abban, hogy megad a palesztinok számára két dolgot, amely igen fontos a jelenük és a jövőjük szempontjából: a méltóságot és a reményt.”

„Ez az elismerés nem szól senki ellen, nem az izraeli nép ellen szól. Ez a béke, az igazságosság, valamint az erkölcsi következetesség irányába tett cselekedet” – fogalmazott.

Ehhez kapcsolódóan: Kik Izrael fő fegyverszállítói, és ki állította le közülük az exportot?

Jiszráel Kac izraeli külügyminiszter a lépésre reagálva bejelentette a nagykövetek hazarendelését a három országból, illetve hangsúlyozta, hogy Írország, Norvégia és Spanyolország ezzel azt az üzenetet küldi a palesztinok és az egész világ felé, hogy a terrorizmus kifizetődő.

Az utóbbi hetekben több európai uniós tagállam jelezte hasonló szándékát, azzal érvelve, hogy egyedül a kétállami megoldás hozhat tartós békét a régióba. Mindez tovább mélyítheti Izrael elszigeteltségét a nemzetközi porondon.

Eközben Jeruzsálemben Itamar Ben-Gvir izraeli szélsőjobboldali nemzetbiztonsági miniszter provokatív látogatást tett a vallási szempontból nagyon kényes Templom-hegyen, amely mind a muszlimok, mind a keresztények, mind a zsidók számára szent helynek számít, és ahol az al-Aksza-mecset áll. A feszültség további fokozódása várható ennek nyomán.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG