Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az EU gyógyszerügynöksége javaslatot tett a Novavax-vakcina engedélyezésére


A Novavax vakcinája
A Novavax vakcinája

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) javaslatot tett az amerikai Novavax koronavírus elleni oltóanyagának feltételes forgalomba hozatali engedélyezésére.

„Az EMA emberi használatra szánt gyógyszerekkel foglalkozó bizottsága (CHMP) alapos vizsgálat után egyhangúlag arra jutott, hogy a vakcinával kapcsolatban rendelkezésre álló adatok megfelelnek az EU hatékonysági, biztonsági és minőségi kritériumainak” – írta hétfői közleményében a szervezet.

A fehérjealapú oltóanyag e szerint elősegítheti az immunizációs kampányt az Európai Unió tagállamaiban a járvány mostani, döntő fontosságú időszakában.

A Nuvaxovid nevű készítmény forgalmazását a mostani ajánlást követően az Európai Bizottságnak kell hivatalosan engedélyeznie.

Az amszterdami székhelyű EMA eddig a Pfizer–BioNTech, a Moderna, az AstraZeneca és a Janssen vakcináit ajánlotta európai uniós forgalmazásra.

A Novavax arról számolt be, hogy jelenleg is tesztelik, mennyire hatásos a szer a koronavírus omikron-variánsával szemben, és más gyártókhoz hasonlóan szükség esetén átdolgozzák.

Gyorsuló járvány

Ugyancsak hétfőn a davosi Világgazdasági Fórum szervezői bejelentették, hogy nyár elejére halasztják a januárra tervezett találkozót.

Anthony Fauci, az amerikai elnök járványügyi tanácsadója nehéz télre figyelmeztetett az omikron terjedése miatt, ugyanis szerinte a „világszerte tomboló” új változat fertőzőképesebb, mint az előzők.

A szakértő az NBC tévécsatorna műsorában kijelentette, hogy „kemény hetek és hónapok várnak ránk, ahogy megyünk bele a télbe”, a kórházak leterheltté válnak, amennyiben folytatódik a jelenlegi trend, különösen az Egyesült Államok azon részeiben, ahol alacsonyabb az átoltottság.

Az amerikai lakosság mindössze 61 százaléka számít teljesen beoltottnak, 29 százalék már a harmadik oltást is megkapta. Az országban az esetek körülbelül három százalékáért felelős az omikron, de az arány gyors felívelése várható.

Eközben Rafael Nadal teniszcsillag közölte, hogy ő is elkapta a fertőzést. Mint Twitteren írta, vannak „kellemetlen pillanatai”, azonban otthon van, nem kell kórházban kezelni.

XS
SM
MD
LG