Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Zavarok lehetnek az egészségügyi ellátásban Nagy-Britanniában


Boris Johnson sajtótájékoztatót tart Londonban 2021. december 8-án
Boris Johnson sajtótájékoztatót tart Londonban 2021. december 8-án

Zavarok lehetnek az egészségügyi ellátórendszer működésében Nagy-Britanniában a koronavírusos esetek számának növekedése, a dolgozók leterheltsége miatt – figyelmeztetett a legnagyobb helyi ápolószervezet.

Patricia Marquis, a Royal College of Nursing (RCN) nevű szakszervezet angliai igazgatója arról számolt be, hogy a következő néhány hét során nehéz helyzetbe kerülhetnek a kórházak, mivel egyre több munkavállaló marad otthon különböző betegségek vagy a járványellenes intézkedések miatt, így nagy csúszások alakulhatnak ki az alapellátásban.

„Sok helyen már most is hatalmas stressz és nyomás alatt állnak, így a koronavírusos megbetegedés mellett mentális és fizikai kimerültségtől is szenvednek” – mondta a BBC-nek.

Boris Johnson brit miniszterelnök többször ígéretet tett rá, hogy nem fognak a tavalyihoz hasonló szigorú lezárásokat bevezetni, így most azzal a dilemmával néz szembe, hogy az ünnepi időszak bizonyos fokú tönkretételét vagy a járvány gyors terjedését válassza. Különös nehézséget jelent, hogy a kormányfő pozícióját megtépázták az elmúlt időszak botrányai.

Számos ország hasonló helyzetben van, sok vezető tart a lezárások politikai következményeitől. Az omikron-vírusvariáns kutatók szerint könnyebben fertőz, ugyanakkor kevésbé súlyos tüneteket okoz általában, mint az előző, úgynevezett delta-változat. Bár egyelőre úgy tűnik, valóban kevés a súlyos megbetegedés, a megugrott esetszám így is jelentősen leterheli az ellátórendszert.

A kormány decemberben ismét kötelezővé tette a beltéri maszkviselést, és védettségi igazolványhoz vagy negatív vírusteszthez kötötte a belépést bizonyos helyszínekre. Johnson tudományos tanácsadói azonban ezeknél határozottabb szigorításokat szeretnének, de pártján, a Konzervatív Párton belül élesen ellenzik az erről szóló javaslatokat.

Dominic Raab kormányfőhelyettes hétfőn kijelentette, hogy nem tud biztosítékokat adni arra vonatkozóan, hogy a héten nem jelentenek be további intézkedéseket.

Ötvenszázalékos emelkedés

Az Egyesült Királyságban a járvány már a gazdaságra is egyre súlyosabb kihatással van, számos étterem és üzlet bezárásra kényszerült a dolgozók lebetegedése vagy karanténba vonulása miatt. Egyebek mellett például a londoni természettudományi múzeum is bezárt a munkaerőhiányra tekintettel.

A vendéglátóipar a korábbiakhoz hasonló pénzügyi támogatás elfogadására szólította fel a kormányt.

Az igazolt koronavírusos esetek száma egy hét alatt ötven százalékkal emelkedett. Vasárnap 82 886 új fertőzöttet azonosították. A szigetországban több mint 147 ezer halálos áldozatot regisztráltak, ez Európában a második legmagasabb Oroszországot követően.

A kórházban ápoltak száma ennél sokkal lassabban nő, de a szakértők szerint az egészségügyi intézmények már most is nehéz helyzetben vannak a járvány által leginkább sújtott fővárosban.

Egy másik szakszervezet figyelmeztetett: újabb intézkedések hiányában december 24-re elérheti az ötvenezret a munkából betegség miatt kieső egészségügyi dolgozók száma. Az ápolók egy részének ráadásul a harmadik oltás beadása is sok idejét leköti.

Boris Johnson célként tűzte ki, hogy december végére minden felnőtt megkapja a harmadik oltást. Vasárnap kilencszázezer ember kapott emlékeztető oltást.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG