Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az EU három év után új ajánlatot tesz Törökországnak


Az EU hamarosan új ajánlatot tehet Recep Tayyip Erdoğan török elnöknek (b), aki Olaf Scholz német kancellárral találkozott november 17-én Berlinben
Az EU hamarosan új ajánlatot tehet Recep Tayyip Erdoğan török elnöknek (b), aki Olaf Scholz német kancellárral találkozott november 17-én Berlinben

Erdoğan konstruktívabb hozzáállására és a geopolitikai kihívásokra reagálva az Európai Bizottság szerdán bemutatott közleménye újabb kísérletet tesz az EU–török kapcsolatok javítására a kereskedelem, a migráció és a vámunió terén. Az EU új ajánlata a vízumliberalizáció helyett csak vízumkönnyítést tartalmaz.

Közel három év után újabb ajánlatot tenne az Európai Unió Törökországnak a már huzamosabb ideje elhidegült kapcsolatrendszer fejlesztésére egy 2021 óta teljesen megváltozott geopolitikai kontextusban, és tekintettel arra, hogy a kétoldalú kereskedelem tavaly kétszázmilliárd euró feletti értékkel történelmi rekordot döntött.

Változott a geopolitikai helyzet és Erdoğan hozzáállása is

Az Európai Bizottság a szerdán bemutatott, az EU–török kapcsolatok aktuális állásáról szóló és azok szorosabbra fűzésére vonatkozóan több javaslatot is tartalmazó közleménnyel az Európai Tanács felkérésének tesz eleget, és a csomag alapján további útmutatást vár az állam- és kormányfőktől.

Az Európai Unió előző, 2021. márciusi ajánlata Ankarának a mélypontra süllyedt kapcsolatok fokozatos és feltételekhez kötött újrapozicionálásáról lényegében visszhangtalan maradt. De – ahogy arra Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője rámutatott – 2021 óta földcsuszamlásszerű geopolitikai változások következtek be Ukrajnában és a Közel-Keleten, amelyek mind Európát, mind Törökországot közvetlenül érintik. Elemzők szerint a másik fontos tényező, hogy Recep Tayyip Erdoğan török elnök újraválasztása óta több készséget mutat az együttműködésre és a korábban felhalmozott feszültségek részleges csökkentésére.

Az EU most mindezen felbuzdulva egy új átfogó ajánlatot tehet Törökországnak, amely a kölcsönösen előnyösnek számító területeken – mint a vámunió modernizálása vagy az EU-ba történő vízummentes beutazás megkönnyítése – készséget mutat az óvatos nyitásra, feltéve, ha Ankara nagyobb konstruktivitást mutat a hagyományosan irritáló kérdésekben. Mint a közleményt bemutató Borrell és Várhelyi Olivér szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős biztos hangsúlyozta, ezek közé tartozik a Földközi-tenger keleti medencéjében folyó, illegális tenger alatti török fúrások leállítása, a ciprusi megoldás keresése az ENSZ Biztonsági Tanácsa által elfogadott határozatok – és nem az újabban Erdoğan által támasztott kétállami modell – alapján, a 2016-os EU–török migrációs nyilatkozat teljesebb körű végrehajtása és az oroszellenes szankciók kijátszásának megszüntetése.

Fokozatos, arányos és visszafordítható közeledés

Az új uniós ajánlat nincs közvetlen kapcsolatban Törökország EU-tagjelöltségével, amely az Erdoğan-rezsim demokratikus intézményeket aláásó általános irányvonala miatt már legalább egy évtizede befagyott. A bizottság szerint ez ugyanakkor nem akadálya „a fokozatos, arányos és visszafordítható” (értsd: bizonyos feltételekhez kötött) nyitásnak az EU és Törökország viszonylatában. Josep Borrell szerint az unió által már korábban elfogadott kettős megközelítés érvényben marad.

A bizottsági közlemény az EU–török társulási tanács miniszteri szintű üléseinek folytatása mellett száll síkra, amelyeket még 2019-ben függesztettek fel. Brüsszel emellett egy új, magas szintű fórum létrehozását kezdeményezi a kereskedelmi, energetikai és közlekedési témák megvitatására. A bizottság az elavult vámuniós megállapodás modernizálását is kész újra napirendre tűzni, bár mivel egyhangú döntésről van szó, a terv kivitelezése – akárcsak más kérdések – közvetlenül összefügg majd azzal, hogy Ankara mennyire lesz hajlandó konstruktívabb álláspontra helyezkedni a Ciprust érintő vitás kérdésekkel kapcsolatban.

Várhelyi Olivér szerint a két fél nem hunyhat szemet az egyre intenzívebb kétoldalú gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok felett. Annál is inkább, mert a kétoldalú áru- és kereskedelmi forgalom tavaly rekordszintet ért el több mint kétszázmilliárd euróval. Ez is motiválja a bizottságot abban, hogy vízumkönnyítést javasoljon a tagállamoknak a török üzletemberek és a diákok többszöri beutazásának megkönnyítésére. Várhelyi azonban egy kérdésre válaszolva világosan jelezte, hogy a vízumkönnyítés nem egyenlő a vízummentes beutazással. Ennek a feltételeit ugyanis Törökország a mai napig nem teljesítette.

Ehhez kapcsolódóan: Agyelszívás a százéves Törökországból

Török kulcspozíció az illegális migráció elleni fellépésben

Brüsszel arra is lehetőséget lát, hogy a tagállamok kétmilliárd euró pluszberuházást eszközöljenek Törökországban, amelynek ösztönzésére 317 millió eurót szánnak az uniós költségvetésből.

Az EU számára továbbra is központi kérdés a Földközi-tenger keleti medencéjén keresztül Európába áramló illegális migráció megállítása, amelyben kulcsszerep jut Törökországnak. Bár Várhelyi Olivér szerint a török határon stabil a helyzet, és a nyugat-balkáni migrációs útvonalon megnövekedett forgalom nem egyedül Törökország számlájára írható, a 2016 márciusában aláírt EU–török nyilatkozatot két-három elemmel is ki lehetne egészíteni, illetve a végrehajtáson javítani. Ezek a Törökország keleti határvédelmének megerősítésére szolgáló intézkedések, az illegálisan az országba belépő migránsok visszaküldésében való fokozott együttműködés (ha Ankara részéről van rá igény).

Az EU azt is szeretné, ha Ankara a jelenleginél jóval több olyan török állampolgárt visszafogadna, akiknek elutasították a kérelmét a tartózkodásra az EU-tagállamokban. Tavaly mintegy ötvenezer örök állampolgár kért védelmet az EU területén, ez a harmadik legnagyobb szám egy országból.

A bizottság egyébként a többéves keretköltségvetés félidei felülvizsgálatára vonatkozó javaslatában 2004 és 2027 között négymilliárd eurót javasolt a Törökországban tartózkodó, három-négymillió, főleg szír menekült ellátására.

  • 16x9 Image

    Gyévai Zoltán

    Gyévai Zoltán a Szabad Európa brüsszeli munkatársa. Több mint harminc éve újságíró, ebből 25 évet Brüsszelben dolgozott tudósítóként. Pályáját az Esti Hírlapnál kezdte, majd a Köztársaság című hetilap és a Magyar Hírlap külpolitikai rovatának tagja volt. Ez utóbbit és a Figyelőt az EU központjából tudósította éveken keresztül. A BruxInfo brüsszeli uniós hírportál alapítója és főszerkesztője. Másfél évtizeden át az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorának állandó uniós szakértője.

XS
SM
MD
LG