Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az EU külügyi biztosa új szankciókat ígér Oroszország ellen a részleges mozgósítás után


Josep Borrell egy Ukrajnáról tartott brüsszeli sajtótájékoztatón 2022. szeptember 5-én
Josep Borrell egy Ukrajnáról tartott brüsszeli sajtótájékoztatón 2022. szeptember 5-én

Josep Borrell, az EU külpolitikai főképviselője újabb büntetőintézkedéseket ígért Oroszország ellen, miután Moszkva részleges katonai mozgósítást jelentett be ukrajnai háborús erőfeszítései fokozása érdekében.

„Úgy döntöttünk, hogy a lehető leghamarabb további korlátozó intézkedéseket foganatosítunk Oroszországgal szemben, partnereinkkel együttműködve” – mondta Borrell szeptember 21-én, miután az ENSZ Közgyűlésén részt vevő uniós külügyminiszterek rendkívüli ülést tartottak New Yorkban.

Borrell közölte, hogy az unió „​új korlátozó intézkedéseket fog tanulmányozni és elfogadni, mind személyi, mind ágazati szinten”, az új szankciókról a végleges döntést az uniós miniszterek hivatalos ülésének kell meghoznia.

Putyin ezt megelőzően részleges katonai mozgósítást rendelt el az ukrajnai Donyec-medence térségének „​felszabadítása” érdekében, ahol az orosz erők a közelmúltban elveszítették a februári inváziót követően elért területi hódításaikat.

A beszéd egy nappal azután hangzott el, hogy az oroszok által megszállt kelet- és dél-ukrajnai régiók bejelentették: szavazást tartanak a csatlakozásról Oroszországhoz, ami nemzetközi felháborodást és elítélést váltott ki.

Putyin arról is beszélt, hogy „nem blöff volt az a fenyegetés, hogy felhasznál mindent, ami csak a rendelkezésére áll az orosz területek védelmére”. Szavait széles körben hivatkozásnak tekintették az orosz nukleáris arzenálra.

Borrell közleményében kijelentette, hogy „szeptember 21-én Oroszország a konfrontáció útját választotta azzal, hogy meghirdette a részleges mozgósítást, és támogatta illegális referendumok szervezését az Oroszország által jelenleg megszállt ukrán területeken, valamint újból tömegpusztító fegyverek bevetésével fenyegetőzött”.

Borrell hozzátette: „Az atomfegyverekre hivatkozás nem rendíti meg eltökéltségünket, szándékunkat és egységünket abban, hogy Ukrajna mellett álljunk, és átfogó hozzájárulásunkat Ukrajna azon képességéhez, hogy megvédje területi integritását és szuverenitását, amíg csak szükség van erre.”

Borrell szerint Európa nukleáris fegyverekkel való fenyegetése „valós veszélyt jelent az egész világra, a nemzetközi közösségnek reagálnia kell rá”.

Az EU 27 tagországának – mondta – meg kell ismételniük, hogy továbbra is támogatják Ukrajnát, és „figyelmeztetniük kell a nemzetközi közösséget arra az elfogadhatatlan helyzetre, amelybe Putyin mindnyájunkat sodor”.

Készült a dpa, az AFP és a Reuters jelentéseinek felhasználásával.
XS
SM
MD
LG