Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az EU megerősítette, hogy Irán válaszolt a végleges nukleáris ajánlatra


Az iráni fő nukleáris tárgyaló, Ali Bagheri Kani elhagyja a zárt ajtók mögött folytatott tárgyalások helyszínéül szolgáló Coburg palotát. Bécs, 2022. augusztus 4.
Az iráni fő nukleáris tárgyaló, Ali Bagheri Kani elhagyja a zárt ajtók mögött folytatott tárgyalások helyszínéül szolgáló Coburg palotát. Bécs, 2022. augusztus 4.

Irán közölte, hogy válaszolt a 2015-ös nukleáris egyezmény újraélesztéséről szóló végleges javaslatra, melyet az Európai Unió közvetítésével dolgoztak ki. A válasz részleteit nem hozták még nyilvánosságra.

A hivatalos IRNA hírügynökség augusztus 16-án arról számolt be, hogy a tárgyalók benyújtották válaszukat, és azt sejtette, hogy Teherán továbbra sem fogadja el az EU-javaslatot, annak ellenére, hogy figyelmeztették: nem lesz több tárgyalás.

"Három kérdésben van nézeteltérés, melyből az Egyesült Államok két esetben fejezte ki szóbeli rugalmasságát, de ezt bele is kell foglalni a szövegbe" - áll az IRNA jelentésében. "A harmadik kérdés (az egyezség) folytatásának garantálásával kapcsolatos, és az Egyesült Államok realizmusától függ."

"Irán írásos választ nyújtott be a bécsi megállapodás szövegtervezetére, és bejelentette, hogy megkötik a megállapodást, ha az Egyesült Államok realisztikusan és rugalmasan reagál" - jelentette az ügynökség.

Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminisztert korábban már idézte az IRNA, amint azt mondta, hogy "az amerikai fél szóban elfogadta a Teherán által megfogalmazott két követelést".

Az unió vezető diplomatájának, Josep Borrellnek a szóvivője megerősítette, hogy Teherán benyújtotta válaszát, és azt mondta, hogy még tanulmányozzák azt.

"Tanulmányozzuk, és konzultálunk a JCPOA többi résztvevőjével és az Egyesült Államokkal arról, hogyan lépjünk előre" - mondta a szóvivő a 2015-ös nukleáris egyezmény hivatalos elnevezésére utalva.

Arról nem árult el részleteket, hogy mit tartalmazott a válasz.

Elfogadható, de feltételekkel

A megállapodás újraélesztésének lehetősége, amely az iráni olajkitermelést sújtó amerikai szankciók feloldásához vezethet, máris hozzájárult a globális olajárak eséséhez.

A mérföldkőnek számító megállapodást akkor függesztették fel, amikor Donald Trump amerikai elnök 2018-ban kilépett az egyezményből, és visszaállította az Iránt bénító szankciókat.

Az Iránnal tárgyaló legfontosabb országok Teherán válaszát várták a Borrell által a múlt héten benyújtott végleges tervezetre.

Az IRNA egy meg nem nevezett iráni diplomatát idézett, aki azt mondta, hogy "az Európai Unió javaslatai elfogadhatók, feltéve, hogy garanciát nyújtanak Iránnak a szankciókkal és biztosítékokkal kapcsolatos különböző pontokban", valamint a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel függőben lévő kérdésekben.

Nagy-Britannia, Kína, Franciaország, Németország és Oroszország augusztus elején, több hónapos megszakítás után folytatta a tárgyalásokat Iránnal a megállapodásról. Az Egyesült Államok közvetetten részt vett a megbeszélésekben.

Készült az AP és az AFP tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG