Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kik azok a vezetők, akik ellátogattak Ukrajnába?


Janez Janša szlovén, Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök, Jarosław Kaczyński lengyel miniszterelnök-helyettes és Petr Fiala cseh miniszterelnök utazik vonattal Kijevbe 2022. március 15-én
Janez Janša szlovén, Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök, Jarosław Kaczyński lengyel miniszterelnök-helyettes és Petr Fiala cseh miniszterelnök utazik vonattal Kijevbe 2022. március 15-én

Az Ukrajna védelme melletti kiállás egyik fontos szimbolikus lépése, ha magas rangú állami vezetők látogatják meg az ukrán vezetést. Számos külföldi vezető a személyes biztonságát is komolyan kockáztatva utazott Ukrajnába. A kelet-közép-európai országok élen jártak ebben, kivéve például Magyarországot.

Két szempontból is erős szimbolikus jelentősége volt eddig annak, ha egy külföldi állami, szövetségi vezető Ukrajnában látogatta meg a megtámadott ország vezetését.

Egyrészt az ukránok számára bírhatott lelkesítő erővel, hogy nincsenek egyedül, és nemcsak szavakkal vagy pénzzel támogatja őket egy másik ország kormánya, hanem a lehetséges veszélyek ellenére magas rangú képviselői személyesen is megjelennek a helyszínen.

A jelenlét maga az üzenet
Zelenszkij elnökkel szinte bármikor tud biztonságosan telefonon vagy más hálózaton is egyeztetni az arra érdemes tárgyalófél, a személyes találkozás egyáltalán nem ezt helyettesíti.


Másrészt a személyes találkozókkal az adott vezető hangsúlyosan be tudja mutatni külpolitikai fókuszát. Többek közt például a saját választóinak is bemutatva, hogy mennyire elkötelezett a csoportja Ukrajna védelme mellett.

Ez például látszik abból is, hogy a háború elejének egyik legveszélyesebb szakaszában három környékbeli ország vezetője – a lengyel, a szlovén és a cseh miniszterelnök – közösen látogatta meg Kijevben Zelenszkij ukrán elnököt. Március 15-én utaztak oda, amikor már Kijev környékén volt az orosz sereg, a fővárost pedig közben lőtték is.

Az ukrán vezetés ezért különösen hálás volt előbbi vezetők bátorságáért, hiszen tárgyalásaik alatt kijárási tilalmat kellett bevezetni Kijevben, a főváros nyugati felét pedig már aktívan bombázták az orosz katonák. A lengyel külügyminiszter-helyettes bevallotta, hogy az utazás kockázatos volt, de szerinte megérte az értékeik miatt.

„Ukrajna biztonsága Európa biztonsága; ezért minden lehetséges segítséget meg kell tennünk azért, hogy túléljék ezt a gyomorforgató, barbár orosz támadást” – indokolta Jan Lipavský cseh külügyminiszter a látogatást.

A választásokra készülő Orbán Viktor nem tartott velük, ő ebben a helyzetben inkább Alekszandar Vucsics szerb elnökkel tartotta fontosnak az egyeztetést. Ez a látogatás egyébként szokatlan integetésük miatt is emlékezetes maradt. Magyar állami vezető később sem tartotta fontosnak, hogy Ukrajnába utazva biztosítsa támogatásáról a helyi vezetést.

Sokan mások viszont igen, járt már azóta Ukrajnában többek között a lengyel, a litván, a lett és az észt államfő, Plenković horvát vagy Trudeau kanadai miniszterelnök.

Az előtte jó ideje meglehetősen népszerűtlen Boris Johnson brit miniszterelnök egyhangú és jelentős diplomáciai sikert aratott ukrajnai útjával. Különösen azzal, hogy az utcára is ki mertek menni Zelenszkij elnökkel. Az ukrán védelmi minisztérium videóját több mint 7,6 millióan nézték meg azóta Twitteren.

Az USA részéről Antony Blinken külügyminiszter április végén látogatott Kijevbe, nem sokkal később Nancy Pelosi házelnök követte. Május 8-án, a helyi anyák napján Jill Biden first lady is elment a biztonságosabb Ungvárra Zelenszkij elnök feleségével találkozni.

Az Európai Unió részéről először Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke ment Kijevbe április elsején. Egy héttel később pedig Ursula von der Leyen, a bizottság elnöke és Josep Borrell uniós fődiplomata is ellátogatott Bucsába.

Németországban komolyabb belpolitikai vitákat szült, hogy Friedrich Merz, a legnagyobb ellenzéki párt (CDU) vezetője májusban elment Ukrajnába, Olaf Scholz kancellár viszont egyértelművé tette, hogy biztosan nem fog. Május 10-én viszont a német kormány részéről Annalena Baerbock külügyminiszter végül elutazott Kijevbe.

  • 16x9 Image

    Németh Dóra

    Németh Dóra a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének infografikusa, grafikusa. Korábban a Pesti Hírlap munkatársa volt, számos könyv, weboldal grafikai tervezésében, illusztrálásában működött közre. 

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG