Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az EU segítséget ígért Litvániának a Belarusz felől érkező migránsok miatt


Charles Michel és Litvánia miniszterelnöke, Ingrida Simonyte 2021. július 6-án találkoznak a Frontex tisztjeivel a litvániai Medininkaiban
Charles Michel és Litvánia miniszterelnöke, Ingrida Simonyte 2021. július 6-án találkoznak a Frontex tisztjeivel a litvániai Medininkaiban

Az Európai Unió megígérte, hogy segít Litvániában kezelni a Közel-Keletről és Afrikából érkező migránsok beáramlását, amit a balti nemzet a szomszédos belarusz hatóságok számlájára ír.

A belarusz határhoz közeli Medininkai faluban tett látogatása során Charles Michel, az Európai Tanács elnöke több támogatást ígérve azt mondta, „mindent megteszünk azért, hogy a litván hatóságok legyőzzék ezeket a nehézségeket és megoldásokat találjanak”.

Ingrida Simonyte litván miniszterelnök, aki Michelt a belarusz határhoz kísérte, azzal vádolta a minszki hatóságokat, hogy „hibrid támadásként” ösztönzik a migránsokat, hogy Litvánia felé induljanak.

A litván vádak szerint a migránsokat a litván határra szállítják, ahol a fehérorosz határőrök szemet hunynak, így átjuthatnak az uniós tagállam területére.

"Nemcsak Litvánia, hanem az EU külső határait is őrizzük" – fogalmazott Ingrida Simonyte. Belarusz és Litvánia közös határa közel 680 kilométer hosszú, és egyben az EU egyik külső határa is, amelynek kevesebb mint negyven százalékát biztosítják elektronikus megfigyeléssel.

A múlt héten Litvánia rendkívüli állapotot hirdetett a migránsok beáramlása miatt. Több mint 1 200 embert vettek őrizetbe, miután beléptek Belaruszból Litvániába a múlt hónapban – tizenkétszer többet, mint az előző években. További 131-et fedeztek fel hétfő este a határ menti az erdőben.

Lukasenka bosszúja

A belarusz vezető Alekszandr Lukasenka bejelentette, hogy országa leállítja az EU-val folytatott együttműködést az illegális migráció visszaszorításában, így torolja meg azokat a gazdasági szankciókat, melyekkel az Európai Unió sújtotta egyebek között az emberi jogok megsértése, a jogtalan bebörtönzések, a Lukasenka lemondását követelő tüntetőkkel szembeni erőszakos fellépés miatt.

Litvánia korábban felszólította az iraki és törökországi illetékeseket, hogy alaposabban ellenőrizzék a Minszkbe utazókat. Emellett sátortáborokat hoztak létre a litván hatóságok az egyre növekvő számú, főként Irakból, Szíriából, Afganisztánból és Kamerunból érkező emberek befogadására.

Charles Michel megígérte, hogy felveszi a kapcsolatot azokkal az országokkal, ahonnan a migránsok érkeznek.

Litvánia menedéket nyújtott Szvjatlana Cihanouszkajának – hívei szerint az elnökválasztás valódi győztesének – és sok más olyan belarusznak, aki az erőszakos rendteremtő akciók célkeresztjében találta magát. Így lett Vilnius a száműzetésben élő fehéroroszok központja, miközben az elmúlt hetekben drámai módon megromlott viszony miatt a két ország kölcsönösen kiutasított több diplomatát.


Közben Lukasenka megerősítette figyelmeztetését, hogy Belarusz már nem próbálja megfékezni a migránsáradatot.

"Ha egyesek úgy gondolják, hogy bezárjuk a határainkat Lengyelországgal, Litvániával, Lettországgal és Ukrajnával, és az Afganisztánból, Iránból, Irakból, Szíriából, Líbiából és Tunéziából menekülő emberek táborává válunk, akkor tévednek(...), ők nem hozzánk, hanem a felvilágosult, meleg és barátságos Európába érkeznek" – fogalmazott Lukasenka.

XS
SM
MD
LG