Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az EU szankciókat fontolgat Moszkva ellen a Navalnij-mérgezés miatt


Alekszej Navalnij
Alekszej Navalnij

Ha megvan az egyetértés, az Európai Unió tagállamai további szankciókkal sújthatják Oroszországot a Navalnij-ügy miatt.

Az európai uniós külügyminiszterek hétfőn tárgyalnak arról, hogy milyen válaszlépéseket hozzanak Oroszországgal szemben Alekszej Navalnij ellenzéki vezető megmérgezése miatt.

A nyugati kormányok és a korrupcióellenes aktivista hívei szerint Alekszej Navalnijt a szovjet időkben kifejlesztett, novicsok idegméreggel próbálták megölni. A lábadozó és a kórházból távozott ellenzéki politikus többször is Vlagyimir Putyin orosz elnököt vádolta meg a merénylettel.

A mostani miniszteri találkozó előtt Franciaország és Németország szankciókat javasolt a Navalnij-mérgezésért felelős személyek és a novicsok-méregcsalád gyártásában érintett cég ellen.

Nemzetközi konszenzus: novicsokkal mérgezték meg

A büntetést sürgető felhívás azután hangzott el, hogy az OPCW (Vegyifegyver-tilalmi Szervezet) október 6-án megerősítette német, francia és svéd szaklaboratóriumok véleményét arról, hogy Alekszej Navalnijt novicsokkal mérgezték meg.

Franciaország és Németország is azzal vádolta meg Oroszországot, hogy nem volt hajlandó teljes körűen kivizsgálni a mérgezést, és nem vont felelősségre érte senkit.

„Ebben a kontextusban nem látunk más elfogadható magyarázatot Navalnij megmérgezésére, mint az orosz érintettséget és felelősséget” – mondta Heiko Maas német külügyminiszter és Jean-Yves Le Drian október 7-én egy közös nyilatkozatban.

Moszkva: nem nyomozunk, mert a németek nem működnek együtt

Hétfő reggel még nem volt világos, hogy az uniós külügyminiszterek megállapodnak-e a szankciókról vagy későbbre halasztják a döntést.

Alekszej Navalnij egészségi állapota folyamatosan javul. Az ellenzéki vezetőt szeptember 22-én engedték ki egy berlini kórházból, ahol egy hónapon át kezelték. Miután rosszul lett egy orosz belföldi járaton, egy szibériai kórházba került, majd engedélyezték, hogy Németországba vigyék.

Az orosz hatóságok azt állítják, hogy Oroszországban nem találtak mérgezésre utaló nyomot és, hogy a németek nem hajlandók megosztani velük az állítólagos bizonyítékokat, így nem is tudnak nyomozni az ügyben.

Terítéken Belarusz és Kirgizsztán is

Az uniós külügyminiszterek Navalnij ügye mellett tárgyalnak a belarusz eseményekre adott válaszról, valamint az Aljakszandr Lukasenka és más személyek elleni lehetséges szankciókról.

Október elején az Unió 40 belarusz illetékes ellen hozott büntetőintézkedéseket az ellenzéki tüntetések brutális letörése és az augusztus 9-i elnökválasztáson történt feltételezett csalások miatt. Aljakszandr Lukasenka nincs rajta a szankciós listán, de EU-illetékesek szerint elképzelhető, hogy később hozzáadhatják a nevét.

Az EU-s külügyi vezetők napirendjén szerepel a Hegyi-Karabah miatt kirobbant azeri-örmény konfliktus kérdésében kialakítandó álláspont is. Mindkét fél azzal vádolja a másikat, hogy máris megsértette az október 10-én életbe lépett fegyvernyugvást.

További napirendi pont a vitatott parlamenti választás nyomán Kirgizisztánban kialakult forrongó helyzet.

A dpa és a Reuters közreműködésével.

XS
SM
MD
LG