Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az EU törvényben tiltja be az erdőirtásból származó termékeket


A légi felvételen az erdőirtás következménye látható Brazília egyik őslakos-rezervátumában 2023. január 19-én
A légi felvételen az erdőirtás következménye látható Brazília egyik őslakos-rezervátumában 2023. január 19-én

Az Európai Unió 27 országa hivatalosan is elfogadta azokat az új előírásokat, amelyek egy sor áru kereskedelmének szabályozásával segítik az unió hozzájárulásának csökkentését a globális erdőirtáshoz.

A jogszabály értelmében a pálmaolajjal, szarvasmarhával, fával, kávéval, kakaóval, gumival és szójával kereskedő cégeknek igazolniuk kell, hogy az EU-ban értékesített áruik előállítása a világon sehol nem okozott erdőirtást és erdőpusztulást 2021 óta.

A rendelet kiterjed az olyan származtatott termékekre is, mint a csokoládé vagy a nyomtatott papír.

Az erdők fontos természetes eszközei az üvegházhatású gázok légkörből történő eltávolításának, mivel a növények növekedésük során szén-dioxidot szívnak fel.

Ehhez kapcsolódóan: Kétharmadával csökkent az erdőirtás Amazónia brazíliai részén

A World Resource Institute szerint percenként tíz futballpálya nagyságú erdőterület tűnik el a világon. Az EU abban bízik, hogy az új szabályozás évi 248.000 hektár erdőt menthet meg – ez a terület csaknem akkora, mint az EU-tag Luxemburgé.

A törvény bizonyítási kényszert ír elő a cégeknek arra vonatkozóan, hogy igazolják: az általuk importált áruk megfelelnek a származási ország szabályainak, beleértve az emberi jogokat és az őslakosok védelmét.

Egyre inkább fenyegeti a világ erdejeit a fakitermelés és a mezőgazdaság, így a szójabab és a pálmaolaj termesztése érdekében végzett erdőirtás. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének becslése szerint 1990 és 2020 között 420 millió hektár erdő pusztult el – ez nagyobb, mint az EU egész területe.

Készült az AP beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG