Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az Európa-barát párt nyert a moldovai előrehozott választáson


Maia Sandu moldovai elnök leadja a szavazatát Chisinauban 2021. július 11-én
Maia Sandu moldovai elnök leadja a szavazatát Chisinauban 2021. július 11-én

Abszolút többséget szerzett a moldovai előrehozott parlamenti választáson Maia Sandu Európa-barát elnök Akció és Szolidaritás Pártja (PAS), az eredmény elemzők szerint gyengítheti Oroszország befolyását az országban.

A vasárnapi választáson leadott szavazatok csaknem teljes, 99,91 százalékos feldolgozottsága alapján a PAS a voksok 52,72 százalékát gyűjtötte be, míg legfőbb riválisa, a korábbi oroszbarát államfő, Igor Dodon vezette Szocialisták és Kommunisták (BCES) blokk csak 27,23 százalékot kapott.

Mellettük még Ilan Shor pénzmosás és csalás miatt elítélt üzletember regionális pártja, a Sor lépte át az ötszázalékos bejutási küszöböt, igaz, csak épphogy.

A korrupció és a szegénység felszámolásának jelszavával kampányoló Akció és Szolidaritás Pártja megszerezte az abszolút többséget a 101 fős törvényhozásban, így önállóan alakíthat kormányt, ami sokak reménye szerint előmozdíthatja az ország európai uniós integrációját. A Moszkva-párti erők győzelme ezzel szemben tovább erősítette volna Oroszország befolyását a volt szovjet tagköztársaságban.

A várakozásoknak megfelelően a PAS a külföldön élő állampolgárok szavazatainak nagy többségét besöpörte. A Szovjetunió összeomlása óta csaknem egymillióan hagyták el az országot külföldi munkavállalás céljából.

Sandu támogatói éjszaka a fővárosi kampányközpontban ünnepeltek.

„Remélem, ma véget ér ez a rendkívül nehéz időszak. Remélem, véget ér a tolvajok uralma Moldova felett”hangsúlyozta az elnök az urnazárást követően, ígéretet téve a demokratikus intézményrendszer és a jogállamiság megerősítésére.

Kiemelte: a lehető leghamarabb megpróbál a PAS kormányt alakítani a hivatalos végeredmény kihirdetését követően.

A változás jelképe

A 49 éves elnök, aki korábban rövid ideig kormányfő is volt, sokak szemében a változást jelképezi az országban.

Maia Sandu az ország első női államfője, a tavaly novemberi választáson elsöprő győzelmet aratott Igor Dodon felett. Ahhoz, hogy ígéretéhez híven kellő keménységgel léphessen fel a korrupció ellen, át kell vennie az irányítást a parlamentben.

A nyugati orientációjú, korábban a Világbanknál dolgozó Sandu decemberben lépett hivatalba, és azonnal a kormány lemondását és előrehozott választások kiírását követelte. Decemberben le is mondott az oroszbarát Moldovai Szocialisták Pártjának (PSRM) támogatását élvező Ion Chicu miniszterelnök.

A választási bizottság elnöke arról számolt be, hogy nem történtek súlyos szabálytalanságok a szavazás során. Dodon azonban kijelentette, hogy az esetleges szabálysértésekről szóló jelentések kivizsgálását követően dönt majd arról, hogy elfogadja-e az eredményt.

A részvétel 48,4 százalékos volt az Ukrajna és Románia közé ékelődött, 3,5 milliós Moldovában, amely Európa egyik legszegényebb országa.

Készült az AFP és a Reuters tudósításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG