Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az Európai Bizottság új értékelést ad a magyar vállalások teljesüléséről, ez a kifizetésekre is hatással lesz


Az Európai Unió zászlaja az Európai Bizottság központja előtt Brüsszelben 2022. szeptember 28-án
Az Európai Unió zászlaja az Európai Bizottság központja előtt Brüsszelben 2022. szeptember 28-án

Új értékelést tesz közzé pénteken a magyar demokrácia helyzetéről az Európai Bizottság, hogy segítsen a többi 26 tagállamnak dönteni arról, hogy Magyarország hozzájusson-e a több milliárd euró értékű támogatáshoz – írja a Reuters.

A pénzhez való hozzáférés Orbán Viktor miniszterelnök 12 éves kormányzásának egyik legnagyobb kihívása, miután a magyarországi infláció ebben a hónapban 26 százalékosra emelkedett, az államadósság költségei megugrottak, és a gazdaság jövőre várhatóan erőteljesen lassul.

A tét 13,3 milliárd euró (5500 milliárd forint), amelyet az EU közös kasszájából Magyarország számára különítettek el, de zároltak a korrupció és az igazságszolgáltatás függetlenségének hiánya miatti aggodalmak következtében.

Az Európai Bizottság még pénteken levélben közli álláspontját az EU soros elnökségét betöltő Csehországgal – közölte két tisztviselő.

Az Európai Bizottság 13 milliárd euró Magyarországnak szánt uniós forrás befagyasztását javasolja

A 2010 óta hatalmon lévő Orbán Viktor számos elkeseredett vitát folytatott az EU-val egyebek mellett a sajtószabadság és az LMBT-jogok miatt.

Mivel Magyarország nagymértékben függ az orosz olajtól és gáztól, szoros kapcsolatokat ápol Moszkvával, és többször is vitatta az Oroszország elleni uniós szankciókat az ukrajnai háború miatt.

Törekvések a megállapodásra

Orbán Viktor igyekezett megegyezni a bizottsággal, hogy a gyengélkedő magyar gazdaság számára kritikus fontosságú pénzeket felszabadítsa.

A bizottság korábban azt javasolta, hogy a korrupciós kockázatok miatt 2027 végéig fagyasszák be a kohéziós alapok 65 százalékát, 7,5 milliárd eurót.

A többi tagállam azonban – miután Magyarország egy Ukrajnának nyújtott, 18 millió eurós hitelt és a globális társasági minimumadóra vonatkozó javaslatot is szabotálta – nem volt elégedett a javaslattal, és arra kényszerítette a bizottságot, hogy vizsgálja meg még egyszer.

Navracsics Tibor bízik benne, hogy jövőre száz százalékban hozzáférnek az uniós pénzekhez

A bizottság emellett késleltette jóváhagyását Magyarország számára az 5,8 milliárd eurós helyreállítási alap esetében, amit a Covid-járványból való kilábalás elősegítésére hoztak létre.

Az év végi határidő, ameddig mindkét pénzösszegről dönteni kell, növeli a nyomást mindkét félre, akik igyekeznek engedményeket kicsikarni a másikból.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG