Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az Európai Unió a fenyegetések ellenére árplafont javasol az orosz gázra


Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben 2022. július 20-án
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben 2022. július 20-án

Bemutatta friss javaslatcsomagját az Európai Bizottság, amelynek nyomán egyebek mellett ársapkát vezetnének be az orosz földgázra vonatkozóan, annak ellenére hogy ettől Moszkva óva intett.

A brüsszeli testület elnöke arról tájékoztatott, hogy ezenfelül kötelezően csökkentenék csúcsidőben a villamosenergia-felhasználást, illetve felső határt szabnának meg a nem gázzal üzemelő áramtermelők bevételeire.

„Mérsékelnünk kell Oroszország bevételeit, ezeket ugyanis Vlagyimir Putyin orosz elnök a gyalázatos ukrajnai háborúja finanszírozására használja fel” – hangsúlyozta Ursula von der Leyen.

A Reuters brit hírügynökség olyan európai bizottsági tervezetről számolt be, amelynek értelmében kétszáz eurós bevételi plafont határoznának meg megawattóránként a nem gázzal üzemelő termelők részére. E szerint a tagállamoknak havi tíz százalékkal kellene csökkenteniük áramfelhasználásukat az előző öt év átlagához képest.

Jozef Síkela, az EU soros elnökségét betöltő Csehország ipari minisztere korábban úgy vélekedett, hogy az orosz földgázra vonatkozó ársapka nem jelent megoldást a jelenlegi válságra, ezért az energiaügyi miniszterek rendkívüli pénteki tanácsülésén ezt vitára sem kellene bocsátani.

A tárcavezető az ársapkát politikai eszköznek, „nem konstruktív javaslatnak” nevezte. „Ez inkább az Oroszország elleni szankciók egy újabb változata, mintsem megoldás a jelenlegi energiaválságra Európában. Jelen pillanatban nem újabb korlátozásokat akarunk előkészíteni, hanem meg szeretnénk oldani az energiahelyzetet” – szögezte le.

Síkela kedden arról beszélt, hogy lehetséges lenne a maximális ár meghatározása a nem gázzal üzemelő áramtermelők számára, ami lényegében a szén- és atomerőművekből, megújuló forrásokból származó energia árának limitálását jelenti.

Vlagyimir Putyin szerdán az ársapkát „hülyeségnek” nevezte, és arra figyelmeztetett, hogy amennyiben bevezetik, országa leállítja a földgáz- és kőolajszállítást Európának, ugyanis máshol is el tudják adni energiahordozóikat. Kijelentette továbbá, hogy szerinte az európai vezetők úgyis megosztottak lesznek az ügyben.

XS
SM
MD
LG