Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Putyin: Gyakorlatilag lezárták az Északi Áramlat 1 gázvezetéket


Vlagyimir Putyin a vlagyivosztoki Keleti Gazdasági Fórumon 2022. szeptember 7-én
Vlagyimir Putyin a vlagyivosztoki Keleti Gazdasági Fórumon 2022. szeptember 7-én

Az orosz elnök ugyanakkor visszautasította azokat a nyugati vádakat, amelyek szerint fegyverként használnák az energiaexportot, és újfent Európát tette felelőssé a jelenlegi ellátási zavarokért.

Vlagyimir Putyin a vlagyivosztoki Keleti Gazdasági Fórumon kijelentette, hogy „gyakorlatilag lezárták” az Oroszországot Németországgal összekötő Északi Áramlat 1 gázvezetéket, és ez így is fog maradni, amíg nem érkezik meg az új turbina, méghozzá közvetlenül Oroszországba.

Hozzátette: szükség esetén az ugyancsak a Balti-tenger alatt futó Északi Áramlat 2 vezetéket is üzembe lehet helyezni.

Elemzők szerint az európai gázszállítások jelentős csökkentésével Moszkva nyomást akar gyakorolni az érintett országokra a téli fűtési szezon előtt, hogy megtörje az egységüket a szankciós politikát illetően.

Az 55 milliárd köbméteres éves kapacitású Északi Áramlat 1 a legnagyobb csővezeték, amely összeköti Oroszországot Európával. Korábban Oroszország európai földgázszállításának harmada ezen keresztül érkezett, azonban hónapok óta már csak kapacitása húsz százalékával működött, múlt héten pedig karbantartásra hivatkozva teljesen lezárták; elvileg csak három napra, de a szállítás azóta sem indult újra.

A Nyugat szerint pusztán kifogásokról van szó, nem valós műszaki problémákról, ugyanis Moszkva fegyverként használja fel az energiát.

Putyin ezzel szemben szerdán ismét azt hangoztatta, hogy az országával szemben bevezetett európai uniós büntetőintézkedések okozták a válságot.

Arra is kitért, hogy Ukrajna saját kezdeményezésre lezárta az orosz földgáz egyik szállítási útvonalát, és így tett Lengyelország is. Az esetleges EU-s gázársapkáról folytatott vitát pedig „hülyeségnek” nevezte.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG