Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az Európai Unió majd 8,5 milliárd eurót fizethetett az oltásokért


A román kormány maszkviselésre buzdító plakátja tükröződik a bukaresti Dambovița folyóban 2020. november 19-én.
A román kormány maszkviselésre buzdító plakátja tükröződik a bukaresti Dambovița folyóban 2020. november 19-én.

Az EU arra kötelezte a Pfizer és a BioNTech céget, hogy írjon alá egy „szerződésszegési záradékot", arra az esetre, ha a legyártott adagokat az Egyesült Államokba irányítanák át, ahol közben a napi újonnan diagnosztizált koronavírus-esetek száma lassan megközelíti a 200 ezret.

Az Európai Unió majd 8,5 milliárd eurót fizethet a Pfizer-BioNTech és a CureVac által kifejlesztett oltásokért, amelyekből százmilliós nagyságrendű adagot biztosítanának – nyilatkozta a Reutersnek egy, a tárgyalásokon részt vevő uniós tisztviselő.

A neve elhallgatását kérő tisztviselő szerint az unió adagonként 15,50 eurót ígért a Pfizer and BioNTech által kifejlesztett koronavírus elleni oltóanyagért.

Ez azt jelentené, hogy 3,1 milliárd eurót fizetnének 200 millió adagért, amely 4,65 milliárd euróra emelkedne, ha újabb 100 millió adagot vásárolnának a szerződés keretében - mondta a tisztviselő.

A Pfizer-BioNTech vakcina biztosítása érdekében az EU „vissza nem térítendő előleget” fizetett a cégnek. Az összeget nem hozták nyilvánosságra, de az uniós forrás szerint az EU 700 millió eurót fizetett a cégeknek.

Az EU cserében arra kötelezte a Pfizer és a BioNTech céget, hogy írjon alá egy „szerződésszegési záradékot", arra az esetre, ha a legyártott adagokat az Egyesült Államokba irányítanák át - mondta az uniós forrás.

Az unió és a CureVac

Az unió a héten kötött megállapodást a CureVac-val, amelynek keretében a cég 405 millió adag oltóanyagot biztosít az unió számára, amelyből 180 millió adag opcionális.

Az EU külön megállapodott abban, hogy a 225 millió adagot tartalmazó kezdő csomagért adagonként 10 eurót fizet, amely kedvezményes árnak tekinthető a vállalat által meghatározott 12 euróhoz képest – mondta a tisztviselő.

Ha az opcionális 180 milliós adagot is ezen az áron tudják majd beszerezni, akkor az unió 4,05 milliárd eurót fizetne 405 millió adagért.

A cég a kiszállítást márciusra ígéri.

Az Egyesült Államok többet fizet, mint az EU

A Reuters által nyilvánosságra hozott adatok szerint az EU kevesebbet fizet az oltásokért, mint az Amerikai Egyesült Államok.

Az alacsonyabb ár részben azt tükrözi, hogy a gyógyszer fejlesztéséhez az Európai Unió pénzügyi támogatást nyújtott a BioNTech számára – derült ki a Reuters-nek névtelenül nyilatkozó uniós tisztviselő beszámolójából.

Sem az Európai Bizottság szóvivője, sem az érintett cégek nem volt hajlandóak kommentálni a szerződések feltételeit, mondván, hogy azok bizalmasak

Európában az év vége előtt megkezdődhet az oltások beadása

A Pfizer gyógyszeripari óriás és német partnere, a BioNTech november 20-án az Egyesült Államok kormányát arra kérte, hogy sürgősségi úton hagyják jóvá a koronavírus elleni oltásukat.

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalához nemcsak a BioNTech, hanem várhatóan az amerikai Moderna biotechnológiai cég is benyújtja a héten a kérelmét az általuk kifejlesztett vakcina sürgősségi jóváhagyására.

A Moderna és a Pfizer cégek által kifejlesztett vakcinákat az év végéig jóváhagyhatja az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke november 19-én.

A vakcinák hatékonysága

A Pfizer és a BioNTech szerdán közölte, hogy a végleges adatok azt mutatják, hogy oltásuk 95% -ban hatékony.

Ha a sürgősségi engedélyezést megkapják, akkor még karácsony előtt megkezdődhet az egészségügyi dolgozók és a különösen veszélyeztetett csoportok beoltása.

Az oltások széles körű elérhetősége április körül várható.

Mind a Pfizer-BioNTech, mind a CureVac oltóanyagai az új hírvivő RNS (mRNS) technológián alapulnak, és két dózisban adhatók be.

Ez azt jelenti, hogy az EU Pfizer-oltása esetén 31 euróba kerülne egy ember beoltása. A CureVac esetében pedig az ár 20 euró lenne.

A brit oltás

Az Oxfordi Egyetemmel együttműködő brit AstraZeneca szintén részt vesz az oltás-versenyben. Vakcinájuk biztonságos és erős immunválaszt váltott ki az idősebb felnőtteknél – jelentette a cég november 19-én. A kutatók karácsonyra teszik közzé a vizsgálati eredményeket.

Az általuk kifejlesztett vakcina, azonban nem mRNS alapú, hanem egy másik vírus segítségével juttat genetikai utasításokat a szervezetbe az immunizációs hatás elérése érdekében.

A vírus továbbra is pusztít a világban - Hálaadás ünnepe a járvány közepén

Az Egyesült Államokban a napi újonnan diagnosztizált koronavírus-esetek száma lassan megközelíti a 200 ezret, ezért a hatóságok arra kérik az amerikaiakat, hogy kerüljék el a jövő heti hálaadás ünnepi nagy családi összejöveteleket.

A növekvő esetszámok miatt a kórházak kapacitása telítődött és az egészségügyi dolgozók túlterheltek.

A Covid Nyomonkövetési Projekt szerint a kórházi betegek száma az elmúlt két hétben több mint 50 százalékkal növekedett.

A napi halálozások száma is meghaladja a heti átlagot, azaz 1 332-et, ami csaknem megduplázódott az október eleji adatokhoz képest.

A komor számok több államot is arra kényszerítettek, hogy új korlátozásokat vezessenek be.

Joe Biden november 19-én találkozott az államok kormányzóival, hogy megvitassák a koronavírus járvány országos kezelési tervét.

Biden sem szeretne teljes lezárást bevezetni, de hangsúlyozza a maszkviselés fontosságát.

Európában lelassult a vírus terjedése

Európában a jelek arra utalnak, hogy a második hullám lassítására vonatkozó korlátozások sikeresnek bizonyulnak.

Az új fertőzések száma Németországban megrekedt a november eleje óta életbe lépett „enyhített” lezárások óta, bár az új koronavírus esetek napi száma továbbra is magas.

Franciaországban is úgy tűnik, hogy az ország túl van a második hullám csúcsán, amely szintén a november elején bevezetett lezárásoknak köszönhető.

Készült az AFP, az AP, a dpa, és a Reuters jelentései alapján.

Érdekesnek találta cikkünket? Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát! Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG