Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hatástalan a remdesivir a koronavírussal szemben - állítja a WHO


Az egyiptomi Eva Pharma gyógyszercég áltál előállított "Remdesivir" készítmény 2020. június 25-én.
Az egyiptomi Eva Pharma gyógyszercég áltál előállított "Remdesivir" készítmény 2020. június 25-én.

Nincs jelentős hatással a túlélésre és nem csökkenti a gyógyulási időt, ezért nem javasolja a remdesivir alkalmazását a koronavírussal fertőzött, kórházban ápolt betegek esetében az Egészségügyi Világszervezet.

A koronavírussal szembeni harcban, a vészhelyzetben lévő betegeknél alkalmazott remdesivir nem hatásos. A WHO nemzetközi szakértőkből álló csapata szerint „a jelenleg rendelkezésekre álló adatok alapján nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy a szer javítana a betegek állapotán”- jelentették be.

Az Egyesült Államok és több tucat európai ország is engedélyezte már a Gilead Sciences vírusellenes gyógyszerének alkalmazását, miután az első kutatási eredmények azt mutatták, hogy a szer lerövidítheti a gyógyulási időt a kórházban ápolt betegek esetében.

Donald Trumpot október elején diagnosztizálták koronavírussal, kezelése során remdesivirt is alkalmaztak.

A WHO testületének vizsgálata hétezer, véletlenszerűen kiválasztott, kórházban ápolt beteg állapotára terjedt ki. A felmérés szerint a remdesivirrel kezelt fertőzöttek esetében a szernek nem volt érdemi hatása a halálozásra, ahogy arra sem, hogy hányan kerülhették el a lélegeztetőgépet vagy számíthattak gyorsabb felépülésre.

Drága és problémás

Tekintve, hogy a remdesivirt intravénásan kell beadni, ezért az alkalmazása költséges, beadásához pedig szakember szükséges. A WHO szakértői szerint jelenleg rendelkezésre álló adatok nem támasztják alá a gyógyszer hatékonyságát.

Ugyanakkor azt is elismerik, hogy ez nem jelenti azt, a szernek nincs hatása, támogatják az erre irányuló klinikai vizsgálatokat, de figyelembe véve a költségeket és a nehézkes beszerzést, a szervezet azt javasolja, hogy a betegség súlyosságától függetlenül ne alkalmazzák a koronavírussal ápolt betegek esetében.

A remdesivirt elsősorban az ebola kezelésére fejlesztették ki.

Érdekesnek találta cikkünket? Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát! Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG